Werkzoekenden in Limburg raken moeilijk aan een job door vervoersproblemen

Een kwart van de werklozen in Limburg raakt moeilijk aan een job door het gebrekkige openbaar vervoer in de provincie Limburg. Vooral in Noord-Limburg en het Maasland kennen ze problemen door de gebrekkige ontsluiting.

Een kwart van de Limburgse werkzoekenden zegt dat verplaatsingsproblemen hun kansen op een job beperken. Dat blijkt uit een studie die het instituut voor mobiliteit van de UHasselt maakte in opdracht van de provincie. Vooral jonge laaggeschoolden klagen over de vervoersproblemen. Daardoor is het voor werkgevers ook moeilijker om vacatures in te vullen.

Noord-Limburg en het Maasland kennen de grootste problemen. "Vanuit het Maasland ben je met het openbaar vervoer makkelijk meer dan een uur onderweg naar Hasselt", zegt gedeputeerde voor mobiliteit Jean-Paul Peuskens (sp.a). Ook de treinverbindingen laten te wensen over. "Men blijft besparen op het openbaar vervoer, terwijl er net meer in geïnvesteerd zou moeten worden."

Met de e-bike naar het werk

Peuskens wil snel werk maken van een pool van elektrische fietsen voor werkzoekenden. "Sommige werkplaatsen zullen met het openbaar vervoer moeilijk bereikbaar blijven, door hun ligging of door onregelmatige uren. Een e-bike overbrugt makkelijker dan een gewone fiets een grotere afstand en daarom zouden werkzoekenden zonder eigen vervoer dan een tijdlang een elektrische fiets ter beschikking krijgen."

Meest gelezen