"Een eindejaar met overuren, weekendwerk en nachtwerk voor onze architecten"

Het invoeren van nieuwe normen van energie-efficiëntie in Vlaanderen op 1 januari leidt tot hectische toestanden en wrevel bij de Vlaamse architecten. Kati Lamens van architectenvereniging NAV zegt dat het “alle hens aan dek is” en betreurt vooral dat architecten in de toekomst moeten kiezen voor kleinere glaspartijen in Vlaamse huizen.

Vanaf 1 januari 2018  doet het S-peil zijn intrede in de Vlaamse woningbouw. Deze score geeft de energie-efficiëntie van de zogenoemde “gebouwschil” weer. Bij muren, ramen, dak en vloeren wordt er met veel meer parameters dan voorheen rekening gehouden om meer energie-efficiëntie te bereiken. Wie in 2018 een bouwaanvraag indient, moet een S-peil van 31 halen.

Kati Lamens van Netwerk Architecten Vlaanderen zegt in “De wereld vandaag” op Radio 1 helemaal achter het idee te staan, maar is heel ongelukkig met de snelle invoering door minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Kati Lamens: “Eind oktober is op de valreep met alle stakeholders overeengekomen het peil van S38 te verstrengen naar S31. Plots moest het nog energievriendelijker. Veel architecten tekenden al ontwerpen voor bouwers in juli, augustus of september. Voor een bouwaanvraag ben je nu eenmaal een half jaar bezig."

"Al die ontwerpen gebaseerd op een S38 moesten afgevoerd of heronderhandeld worden met de bouwers. Veel mensen hadden zelfs hun budget al vastgelegd en hun lening aangegaan. Architecten hebben al deze mensen voor de keuze moeten zetten. Of je moet je haasten en je dossier indienen voor 1 januari. Of je wacht en beantwoordt aan de nieuwe eisen, maar dan wordt het duurder. Tenzij je een boete betaalt. Veel kandidaat-bouwers kozen voor de eerste optie. Vandaar dat het nu alle hens aan dek is bij de architectenbureaus om nog alles rond te krijgen voor 1 januari.”

Terug naar kleine ramen

Kati Lamens ziet nu al duidelijk gevolgen voor de manier waarop er de komende jaren zal gebouwd worden. “Het is geen probleem voor gesloten of halfopen bebouwing, maar wel voor vrijstaande viergevelwoningen. Vooral woningen die een oversteek hebben of een overhangend of inspringend volume zijn het slachtoffer."

"Hoe compacter een woning, hoe beter. Ook de grote van de glaspartijen speelt een rol, en dat is misschien het meest jammere. Vensters zullen kleiner worden, grote glaspartijen aan de noordkant zijn helemaal problematisch. Vandaag hebben we nochtans driedubbel glas en goed isolerende raamprofielen. Innovaties gaan bovendien snel. Glasproducenten zijn volop mee bezig met nog betere producten. Het heeft alleen nog wat tijd nodig. Het gevolg is dat architecten nu heel creatief zullen moeten omspringen met glas.”

Weekendwerk en nachtwerk

De invoering van het S-peil is niet de enige reden waarom Vlaamse architecten in de eindejaarsdagen overuren draaien. “We hebben heel veel problemen gehad met de introductie van de digitale bouwaanvraag. Met de vele aanvragen van dit moment loopt dit digitale loket weer vast."

"Daar komt op 1 januari ook nog eens het digitale omgevingsloket bij. Ook daarvan hebben we niet de garantie dat het stabiel zal zijn. Het is voor onze architecten overuren draaien, weekendwerk en nachtwerk.”

Meest gelezen