Federale overheid wordt een almaar slechtere betaler

Leveranciers van de federale overheid moeten almaar langer op hun geld wachten. Dat zeggen onderzoeksbureau Graydon en middenstandsorganisatie Unizo op basis van een studie over betaalhygiëne. 

In het eerste kwartaal van 2017 betaalde de federale overheid 90 procent van haar facturen op tijd. In het derde kwartaal was dat gedaald tot 61 procent. 11 procent van de facturen werden zelfs meer dan 90 dagen te laat betaald.

De Vlaamse overheid heeft al langer een slechte betaalreputatie, met slechts 39 procent op tijd betaalde facturen en liefst 51 procent van de facturen die meer dan 90 dagen te laat of helemaal niet worden betaald. Ook bij de gemeenten is er een licht negatieve trend.

2017 is het dieptepunt

Sinds het derde trimester van 2014, toen de crisis grotendeels verteerd bleek, werden de facturen een stuk correcter betaald. Maar in het vierde trimester van 2015 ging het opnieuw achteruit met de betalingsdiscipline, met het afgelopen trimester als voorlopig dieptepunt.

Graydon en Unizo berekenden dat het te laat betalen onze economie vorig jaar 9,65 miljard euro kostte. Dat is 2 procent van het bruto nationaal product. Volgens de studie is dat het equivalent van 20.000 jobs.

De sectoren "dienstverlening aan bedrijven", "handelsbemiddeling" en "bouw" lijden de grootste schade. De bouwsector is zelf overigens de grootste wanbetaler.

Meest gelezen