AFP or licensors

Franse president Macron is bereid tot "verandering in de relatie met Corsica"

Na de grote overwinning van de Corsicaanse nationalisten bij regionale verkiezingen, is de Franse president Emmanuel Macron bereid om de "relatie tussen het vasteland en Corsica" aan te passen, maar dan wel binnen het kader van de Franse grondwet, waarschuwt hij.

Macron deed zijn uitspraken in een lang interview met de Spaanse krant El Mundo. Het ging vooral over economische hervormingen en de Europese politiek, maar opvallend was ook de houding van Macron tegenover de Corsicaanse nationalisten.

Bij regionale verkiezingen enkele weken geleden heeft een kartellijst van nationalisten op dat eiland een grote meerderheid gekregen in het regionale parlement. De traditionele partijen en ook die van Macron kregen er flink van langs.

De Corsicaanse leiders hebben daarop eisen voor meer autonomie op tafel gelegd en willen daarover praten met de regering in Parijs. President Macron is bereid om hen te ontmoeten en wil inderdaad praten over "een verandering in de relatie tussen het vasteland en Corsica".

Die veranderingen moeten wel passen in het kader van de Franse grondwet, zegt Macron, en hij sluit de erkenning van het Corsicaans of Corsu als officiële taal naast het Frans uit evenals de eis dat enkel mensen die al vijf jaar op het eiland wonen, nog huizen of gronden zouden mogen kopen. Die twee zaken zijn voor Macron niet bespreekbaar.

AP2008

Corsica: van geweld tot dialoog

Corsica heeft een woelige geschiedenis die meer aansluit bij Italië dan bij Frankrijk. In 1768 werd het door de republiek Genua verkocht aan Frankrijk dat het sindsdien niet onder de markt heeft gehad met de eigenzinnige Corsicanen. Het eiland heeft een traditie van koppigheid en "vendetta", wat gepersonaliseerd werd in de bekendste inwoner, de latere Franse keizer Napoleon I Bonaparte.

Het eiland was altijd al een struikelsteen in de "ene en ondeelbare Franse republiek" en in de jaren 70 en 80 uitte zich dat in terreuraanslagen en moorden, waaronder die op een lokale Franse prefect. Er was zelfs een heus "bevrijdingsfront" of FLNC actief, de Corsicaanse tegenhanger van de Ierse IRA of de Baskische ETA.

De verkiezingen werden onlangs gewonnen door een kartel van gematigde en radicale nationalisten. De eersten willen de autonomie van het eiland uitbreiden, vooral dan op fiscaal en taalkundig gebied; de tweede groep blijft op termijn streven naar onafhankelijkheid, maar kiest ook voor dialoog met Parijs. De situatie is wel anders dan in Catalonië; dat is een rijke regio in Spanje, Corsica is een erg arm gebied in Frankrijk en dat tempert het streven naar volledige onafhankelijkheid.

Meest gelezen