Videospeler inladen...

Dé 2 gebeurtenissen uit 2017 die justitie-experte Caroline Van den Berghe niet zal vergeten

Wat moeten we justitiegewijs onthouden van 2017? En wat heeft 2018 voor ons in petto? Onze justitie-expert Caroline Van den Berghe blikt terug op een bewogen 2017 en kiest twee momenten uit dit jaar die ze zich altijd zal herinneren.

2017: het jaar waarin het dossier over de Bende van Nijvel nieuwe zuurstof kreeg

Wat was dé bekentenis van het jaar? Over die vraag moet justitie-expert Caroline Van den Berghe niet lang nadenken. "Zonder twijfel de bekentenis van Christiaan Bonkoffsky, een ex-rijkswachter uit Dendermonde. In de dagen en weken voor zijn dood biechtte hij aan zijn broer op dat hij betrokken was geweest bij de Bende van Nijvel. 

"Het nieuws sloeg in als een bom. 32 jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize in Aalst is er nu een naam van een mogelijke dader, die van de zogenoemde reus of het nummer 9 op de bekende robotfoto's. Het onderzoek werd nieuw leven ingeblazen, de kleine onderzoeksploeg werd uitgebreid en de speurders beten zich vast in een oude piste, die van de mogelijke betrokkenheid van bepaalde rijkswachters." 

De druk op de onderzoekers is nu erg groot om met resultaten te komen, benadrukt Van den Berghe. "Maar welke bewijzen kunnen ze na 32 jaar nog vinden? Of is het na deze bekentenis van Christiaan Bonkoffsky weer wachten tot er iemand op zijn sterfbed een onthulling doet?" 

De druk op de onderzoekers is nu erg groot om met resultaten te komen.

2017: 22 maart, 1 jaar na de aanslagen

Nadat de terreur in 2016 genadeloos toegeslagen had in België, onthoudt Caroline Van den Berghe van 2017 vooral de ingetogen herdenking van de slachtoffers. "Het waren boodschappen van liefde, hoop en verbondenheid, na zoveel verdriet en ellende."

Ze staat ook stil bij de terreurdreiging toen en nu. "De aanslagen in ons land waren in Europa de laatste die georganiseerd en gepleegd werden door een groep teruggekeerde Syriëstrijders. Vandaag is de dreiging anders, maar nog niet weg."

"Nog tot zeker eind dit jaar leven we daarom onder dreigingsniveau drie, het op één na hoogste niveau van de dreiging in ons land. Dat betekent dat een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is. We zijn er intussen ook wel wat gewend aan, aan de militairen op straat en extra veiligheid op druk bijgewoonde evenementen. Maar normaal is de situatie voor de veiligheidsdiensten nog niet. Iedereen hoopt dat we het ergste intussen hebben gehad en wie weet kan dat dreigingsniveau in 2018 dan toch eindelijk weer zakken."

Wie weet kan dat dreigingsniveau in 2018 dan toch eindelijk weer zakken.

2018: Een jaar vol belangrijke uitspraken en een nieuwe - Belgische - Europolbaas

Wat brengt 2018 volgens onze justitie-expert?

  • Belangrijke processen: denk aan de uitspraken in de zaak van de Kasteelmoord of het proces over de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, waar Salah Abdeslam en een handlanger terechtstaan. Ook start volgend jaar vermoedelijk het proces over de aanslag op het Joods museum in Brussel.
  • Zal het dreigingsniveau zakken? 
  • De federale politie neemt afscheid van commissaris-generaal Catherine De Bolle. Zij gaat aan de slag als directeur van Europol, de Europese politiedienst in Den Haag. Bij de federale politie moeten ze nu dus op zoek naar een opvolger.

Meest gelezen