De Syrisch-Koerdische militie YPG controleert het noordoosten van Syrië

Koerden pakken Franse IS-terroristen op in het noorden van Syrië

Een van hen ronselde sympathisanten voor de terreurgroep IS in de Franse stad Toulouse en had banden met de man die daar in 2012 zeven mensen vermoord heeft.

De groep Franse islamisten zou door de Koerdische beweging YPG zijn opgepakt in Hassakeh, in het noordoosten van Syrië. Dat zou op 17 december gebeurd zijn, maar is nu bevestigd door bronnen aan de Franse media.

Een van hen zou Thomas Barnouin zijn, een geradicaliseerde moslim die volgens de Franse veiligheidsdiensten al in 2014 naar Syrië zou zijn getrokken. Hij zou zich daar aangesloten hebben bij de terreurgroep IS.

In 2016 is Barouin in Frankrijk bij verstek veroordeeld omdat hij een rekruteringsnetwerk voor IS zou opgezet hebben in de Zuid-Franse stad Toulouse. Een van zijn contacten zou Mohammed Merah zijn, de terrorist die in 2012 zeven mensen heeft vermoord in die stad. Onder hen waren drie Joodse kinderen.

Barouin zou ook de broers Fabien en Jean-Michel Clain geronseld hebben. Die zijn door de veiligheidsdiensten ontmaskerd als de stemmen in de audioboodschap waarin IS de bloedige aanslagen van eind 2015 in Parijs opeiste. Het Franse gerecht wil het nieuws vooralsnog niet bevestigen.

Parijs schat het aantal Franse jihadisten in de regio op 500. Het is niet duidelijk of die nog in leven zijn en of die proberen om terug te keren naar Europa. Gevreesd wordt dat die alsnog zouden proberen om aanslagen uit te voeren.

Meest gelezen