Maen Florin - Kunst in Huis

Kunstwerk kopen? Vlaamse overheid biedt renteloze lening aan

Wie een kunstwerk van een nog levende Vlaamse kunstenaar wil kopen, kan daar binnenkort een renteloze lening voor krijgen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, op voorstel van minister van cultuur Sven Gatz.

Sven Gatz wil meer liefhebbers de kans geven om een kunstwerk te kopen, zowel beeldende kunst -schilderijen, beeldhouwwerk of videokunst- als toegepaste kunst zoals design, mode enzovoort. Het aangekochte werk moet wel een uniek stuk zijn.

Behalve voor beginnende en minder kapitaalkrachtige  kunstfans zijn de leningen ook een goeie zaak voor de economische positie van kunstenaars én van galeriehouders, hoopt minister Gatz. 

In Nederland en Groot-Brittannië bestaat het systeem al. De kunstverkoop is daar verdubbeld.

Sven Gatz

Het bedrag ligt tussen 500 en 7000 euro. De organisatie "Kunst in Huis" zal de leningen organiseren en krijgt daarvoor voor de periode 2017-2021 een miljoen euro van de Vlaamse overheid. Dat bedrag dekt de rente, die de ontlener dus niet moet betalen. De Vlaamse overheid moet nog wel een financiële partner aanwijzen, en dat kan nog enkele maanden duren, volgens Sven Gatz. "Kunst in Huis" biedt nu al kunstwerken te huur aan.  

Meest gelezen