Laat vuurwerk je nieuw(e)jaar niet verknallen

Tijdens de feestdagen wordt er traditioneel heel wat vuurwerk afgestoken. Gezellig en mooi om naar te kijken, maar niet zonder gevaar. Elk jaar vallen er slachtoffers. Maar wanneer het vuurwerk wordt aangekocht bij een gespecialiseerde handelaar en de veiligheidsvoorschriften worden gerespecteerd, verklein je de kans op ongelukken.

Vooral tijdens de nieuwjaarsnacht wordt er vuurwerk afgestoken: rotjes, Bengaals vuurwerk, knallers, vuurpijlen en andere pyrotechnische creaties vliegen ons soms letterlijk om de oren. Maar vuurwerk is geen speelgoed en vooral niet ongevaarlijk. Ben je toch van plan om 2018 knallend in te zetten, wees voorzichtig en doe het zo veilig mogelijk.

Welk soort vuurwerk mag ik kopen?

De wetgeving is sinds dit jaar veranderd. De gevaarlijkste en luidste types zijn verboden voor particulieren en een leeftijdscontrole bij verkoop is verplicht.

Eenvoudig gezegd mogen particulieren enkel ‘feestvuurwerk’ kopen. Dit is onderverdeeld in drie categorieën:

•    Vuurwerk van categorie 1 of F1 zoals vuurwerksterren, vuurwerkfonteinen en knalerwten (minimumleeftijd 12 jaar)
•    Vuurwerk van categorie 2 of F2 zoals vuurpijlen, knalvuurwerk of batterijen (minimumleeftijd 16 jaar)
•    Pyrotechnische artikelen van categorie T1 van het volgende algemene type: niet elektrisch aangestoken Bengaals vuur of niet elektrisch aangestoken rookgeneratoren (minimumleeftijd 18 jaar) 

De luidste en gevaarlijkste types vuurwerk F3 (vuurpijlen, knalvuurwerk of batterijen met meer poeder en geluid dan F2) zijn verboden.  

De categorie van het vuurwerk en de CE-markering (die aanduidt dat het artikel voldoet aan de Europese eisen) moeten duidelijk vermeld staan op de verpakking. Maar let ook op enkele andere inlichtingen die er moeten opstaan.

•    Minimum leeftijdsgrens
•    Naam en type pyrotechnisch artikel
•    Gebruiksaanwijzing (eventueel met minimale veiligheidsafstand)
•    De netto-explosieve massa (NEC) (vuurwerkpoeder verwerkt in het vuurwerk)
•    Registratienummer (om de traceerbaarheid te vergemakkelijken)
•    Contactgegevens fabrikant en importeur

Hoeveel vuurwerk mag ik kopen?

De verkoop is gelimiteerd. Niet wat het aantal stuks betreft, maar wel de hoeveelheid actieve stof. Particulieren mogen maximaal 1 kilogram NEC bezitten of vervoeren.

Waar koop ik het veiligst mijn vuurwerk?

Als je vuurwerk wil kopen, doe dit dan in een gespecialiseerde winkel die een verkoopvergunning heeft. Verkoop door ambulante handelaars op beurzen of markten is verboden. Ook het verzenden van vuurwerk via de post of een pakjesdienst mag niet. Kijk dus goed uit. Bij controles door de FOD Economie op het meest gebruikte vuurwerk in ons land, bleek tijdens de twee vorige eindejaarperiodes bijna de helft niet veilig genoeg te zijn.

Mag ik in mijn stad of gemeente vuurwerk afsteken tijdens oudejaarsavond?

Hier geldt geen eensluidend antwoord. In verschillende Vlaamse steden en gemeenten mag dit vrij, in andere heb je een vergunning of toelating van de burgemeester nodig. In een aantal steden en gemeenten is het volledig verboden en riskeer je een GAS-boete als je het wel doet. Afhankelijk van de plaats, kan die oplopen tot enkele honderden euro’s. Wie vuurwerk wil afsteken informeert zich best op voorhand of het in zijn of haar stad of gemeente wel is toegelaten.

Wat als het toch misgaat?

Ongelukken met vuurwerk gebeuren helaas. De meest getroffen lichaamsdelen zijn vingers (32%), handen (25%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Sommige ontploffingen kunnen tot 160 decibel produceren waarbij gehoorschade waarschijnlijk is. Opvallend is dat in 84% van de gevallen een man het slachtoffer is. Jongeren tussen 10 en 19 jaar nemen bijna de helft van de ongevallen voor hun rekening. Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op.

Brandwonden worden ingedeeld in graden.
•    Eerste graad: de huid is nog intact, maar kleurt rood en voelt pijnlijk aan
•    Tweede graad: de huid is rood en er vormen zich blaren. De wonde is erg pijnlijk
•    Derde graad: de huid ziet er beige, bruin tot zwart uit en is onelastisch. Deze brandwonden zijn pijnloos doordat de zenuwuiteinden vernietigd zijn
•    Verkoling: bij de ergste vorm van verbranding ontstaan er zwarte plekken in de huid. Al het weefsel is aangetast

“Eerst water, de rest komt later”

Voor brandwonden geldt steeds één gouden regel: “eerst water, de rest komt later”.
•    Snel en kort de wonde spoelen met ijskoud water verlicht de pijn en koelt de hoog opgelopen temperatuur in de huid af.
•    Spoel daarna de wonde een langere tijd (10 à 15 minuten) met lauw water om de opgestapelde warmte af te voeren.
•    Een oppervlakkige verwondingen (eerste of tweede graad) die niet te groot is, kan je zelf behandelen. Smeer een brandwondenzalf.
•    Is de wonde dieper en groter (derde graad) wikkel ze in een proper verband en ga naar een dokter of het ziekenhuis.

Meest gelezen