Midden-Oostenexpert: "Ik nodig baas Dienst Vreemdelingenzaken uit getuigenissen van Soedanezen te beluisteren"

Midden-Oostenexpert Koert Debeuf betwist de suggestie van de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) dat zijn Tahrir-instituut partijdig zou zijn in verband met de getuigenissen van uitgezette Soedanezen over foltering. Hij nodigt Freddy Roosemont zelfs uit de getuigenissen te komen beluisteren die het instituut heeft opgetekend.

"Ik nodig meneer Roosemont uit om samen naar de getuigenissen te luisteren, en ik ben er zeker van dat die twijfel helemaal zal verdwijnen", zegt Koert Debeuf aan Belga. Eerder had Freddy Roosemont vraagtekens geplaatst bij de geloofwaardigheid van de getuigenissen die Deboef met het Tahrir-instituut verzamelde. Het gaat over getuigenissen van teruggestuurde Soedanezen die zeggen bij aankomst te zijn mishandeld of gefolterd.

Debeuf is stellig: "Die getuigenissen zijn geloofwaardig. Mochten ze dat niet zijn, had ik ze zeker niet naar buiten gebracht." Aan VRT NWS voegt hij eraan toe dat het verhaal van de teruggekeerde Soedanezen niet ten einde is. "Ik heb nog altijd contact met die mensen. Een van hen zegt dat hij nog elke week naar het politiekantoor moet voor ondervraging. Voor die mensen is het nu heel gevaarlijk, en daarom maak ik niet te veel details bekend. Ik besef dat die getuigenissen daardoor in twijfel kunnen worden getrokken."

Het Tahrir-instituut heeft drie directe getuigenissen opgetekend. "Twee van die mensen bevinden zich momenteel in Soedan, een derde heeft het land alweer verlaten." Debeuf heeft weet van in totaal zeven gevallen, maar vier daarvan kan hij momenteel onvoldoende verifiëren.  

Ook spreekt hij tegen dat het Tahrir-instituut niet onpartijdig is, zoals Roosemont suggereerde. "Wat betekent dat? Als je bezig bent met mensenrechten word je er altijd van beschuldigd partijdig te zijn. In alle landen waar wij actief zijn horen wij die beschuldigingen."

Meest gelezen