Videospeler inladen...

Storm aan de kust: 1 dode door omgevallen torenkraan in Nieuwpoort

In Nieuwpoort is het gemeentelijk rampenplan afgeblazen. Dat was sinds gisteravond van kracht nadat er een grote torenkraan was omgevallen door de stormwind. Daarbij is één dode gevallen. Er vielen ook drie gewonden, één slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

De kraan viel om door een storm die woedde aan zee. De bewuste torenkraan dreigde op 12 november al om te vallen. Toen moesten 50 mensen uit voorzorg geëvacueerd worden. Het parket zal nu onderzoeken of er een verband is met het ongeval vandaag.

De kraan raakte twee appartementsgebouwen en een aantal auto's. Naast het dodelijke slachtoffer, een vrouw die onder het puin van een van de gebouwen werd aangetroffen, raakte nog iemand zwaargewond, twee anderen zijn lichtgewond. 

"Plots horen we een oorverdovend lawaai en kijken we op", vertelt ooggetuige Kelly Bosmans. "We zien dat gevaarte op ons afkomen. Een oudejaarsavondvuurwerk had er niets aan. Overal spetters. Al de kabels vlogen in het rond. Iedereen stond aan de grond genageld, tot op het moment dat de arm van de kraan de grond raakte."

De buurtbewoners konden de nacht doorbrengen in Centrum Ysara. De stad Nieuwpoort vraagt om uit de buurt te blijven. 

Residentie Mosselbank zwaarst getroffen

Residentie Mosselbank werd het ergst getroffen door de kraan. Op de website van de stad klinkt het dat de gemeentelijke crisiscel, in overleg met een bouwkundig ingenieur, besliste om de zevende, achtste en negende verdieping onbewoonbaar te verklaren.

"Momenteel is er geen kans op instortingsgevaar, maar toch mag niemand het gebouw nog betreden", zegt de stad. In het andere gebouw, Residentie Morgenzon, is er geen instabiliteitschade, maar wel waterschade.

De torenkraan wordt vandaag weggehaald. Daarvoor worden de andere twee compartimenten van Residentie Mosselbank ontruimd. Daarnaast moeten er betonblokken uit de residentie gehaald worden en moeten er stuttingswerken uitgevoerd worden in Residentie Mosselbank en in Residentie Morgenzon.

Tijdens hevig stormweer vorige maand wiegde de gevallen kraan al gevaarlijk in de wind. Daarom werd toen tijdelijk het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en werden toen de bewoners van vier appartementsblokken geëvacueerd totdat de aannemer de kraan kon beveiligen.

Er is een noodnummer opgezet waar mensen vanaf 8 uur opnieuw terechtkunnen met vragen: 058/22.44.21. Er is ook een e-mailadres nood@nieuwpoort.be.

Meest gelezen