AFP or licensors

Grootste gevangenenruil in bijna 4 jaar Oekraïense conflict

De Oekraïense autoriteiten en de pro-Russische separatisten zijn in het oosten van de republiek aan een gevangenenruil begonnen, het zou over 380 mensen gaan, dat hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Het zou de grootste ruil in bijna vier jaar conflict zijn.

In Oekraïne, op door Kiev gecontroleerd gebied, zijn de Oekraïense autoriteiten en de pro-Russische separatisten aan een gevangeneruil begonnen. Met 380 gevangenen zou het om de grootste ruil gaan sinds de start van het conflict bijna vier jaar geleden.

In het oosten van de republiek is per bus een eerste groep van een vijftiental Oekraïense gevangenen aangekomen. Zij werden vastgehouden door de rebellen van de zelfverklaarde republiek Loegansk, zei viceparlementsvoorzitster Iryna Gerasjtsjenko. Zij was ter plaatse en onderhandelde over de ruil.

Eerste gevangenenruil in 15 maanden

De separatisten zouden woensdag 74 mensen, gevangen genomen door de autoriteiten in Loegansk en Donetsk, aan Kiev overdragen. In ruil geven de Oekraïense autoriteiten 306 mensen de vrijheid.     

De eerste gevangenenruil sinds vijftien maanden vindt plaats in de stad Gorlivka, aan de frontlinie op een veertigtal km ten noorden van Donetsk.  Maar het ziet er niet naar uit dat de afgesproken aantallen effectief worden vrijgelaten. 

Er gingen lange onderhandelingen aan vooraf tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko, met medewerking van de patriarch van de Russisch-orthodox kerk Kirill.   

Gevangenen ruilen maakt deel uit van de vredesakkoorden van Minsk van februari 2015. 

 

Meest gelezen