Parijs belooft België 20 miljard in ruil voor Franse straaljagers

Frankrijk zou voor 20 miljard euro compensaties beloven als België het Rafale-gevechtsvliegtuig koopt van de Franse vliegtuigbouwer Dassault. Dat blijkt uit documenten van Dassault, die de krant De Tijd kon inzien. Het verhaal is bevestigd aan onze redactie.  

Frankrijk had ons land eerder al een "breed samenwerkingsverband" aangeboden als de federale regering de Rafale zou verkiezen boven de concurrenten F-35 en Eurofighter. Parijs en Dassault Aviation hebben inmiddels een concreet voorstel uitgewerkt, waarmee ze de Belgische regering alsnog willen verleiden.

Parijs leek zichzelf buitenspel te hebben gezet, doordat het de procedure niet heeft gevolgd die de Belgische regering had uitgewerkt voor de opvolging van de F-16's. Maar nu blijkt dat de Fransen en Dassault zich niet aan de procedure hebben gehouden omdat ze meer economische compensaties aan de Belgische industrie willen aanbieden dan mogelijk was binnen het kader dat de Belgische regering had uitgetekend.

Doordat Frankrijk niet deelneemt aan de competitie die is uitgeschreven door de regering hoopt Frankrijk meer te kunnen bieden dan de andere spelers die gebonden zijn de Europese regels. Die laten toe dat 30 tot 40 procent kan terugvloeien aan investeringen in "essentiële veiligheidsbelangen".  

20 miljard euro?

Dassault biedt een economische return van 100 procent van de
aankoopprijs, wat neerkomt op zo'n 20 miljard euro over 20 jaar en meer dan 5.000 jobs van hoogtechnologische waarde.

De regering rekent voor de aankoop van 34 gevechtsvliegtuigen zo'n 4 miljard euro. De kost over de totale gebruiksperiode (20 tot 30 jaar) zal oplopen tot 20 miljard.

Vandeput: "Frans aanbod te mooi om waar te zijn"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is niet onder de indruk van wat Frankrijk belooft in ruil voor de aankoop van Franse straaljagers. "Het Franse aanbod is te mooi om waar te zijn", zegt hij. "De lobbying draait op volle toeren, dat is nu wel duidelijk."

Dat Parijs zich niet aan de procedure van de Belgische regering zou hebben gehouden omdat het meer economische compensaties wilde aanbieden dan mogelijk was binnen dat kader, noemt Vandeput "gewoonweg onjuist". "De criteria zijn duidelijk", voegt hij eraan toe.

Meest gelezen