Videospeler inladen...

Vlaamse coalitiepartners willen zich nog niet uitspreken over mogelijk ontslag Francken

Er zijn heel wat "nieuwe elementen" opgedoken over staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) sinds de regering de laatste keer bij elkaar is gekomen. Dat zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. Zowel Peeters als Open VLD-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten willen het officiële onderzoek afwachten voor ze zich willen uitspreken over een mogelijk ontslag. Premier Charles Michel (MR) wil dan weer niet reageren op enkele kritische stemmen binnen zijn partij.

"We hebben afspraken gemaakt in dit dossier en sindsdien is de regering niet meer bij elkaar gekomen", aldus Peeters. "De regering kijkt uit naar het onderzoek, dat in handen is van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA, red.). Daarna zullen we bekijken welke maatregelen genomen moeten worden."

Na de laatste bijeenkomst van de regering bleek dat Francken gelogen had over geplande repatriëringen naar Soedan en dat Francken in oktober al was gewaarschuwd voor risico's bij repatriëringen. "Er zijn een aantal nieuwe elementen aan dit dossier toegevoegd sinds de regering het laatst bij elkaar kwam", zegt Peeters daarover. "Jambon zal dit dossier zo snel mogelijk afronden en dan zal de regering conclusies trekken."

Bij Gwendolyn Rutten van Open VLD valt eenzelfde geluid te horen. "In moeilijke dossiers waar emoties het makkelijk overnemen is het belangrijk dat we bij de feiten blijven. Laten we daarom het onderzoek afwachten", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Voor Rutten is er wel werk aan de communicatie van Francken. "Elk vogeltje zingt zoals hij gebekt is en zijn stijl is helemaal niet de mijne. Hij provoceert graag."

MR-Europarlementslid: "Grens bereikt"

Bij de Franstalige liberalen van MR, de partij van premier Charles Michel, gaan wel stemmen op die aandringen op het ontslag van staatssecretaris Francken.

"Met de affaire-Soedan hebben we vandaag de grens bereikt van wat deontologisch tolereerbaar is", zegt MR-Europarlementslid Gérard Deprez, een vertrouweling van premier Charles Michel, in de Franstalige krant L'Echo. "Je kan je niet verschuilen achter het feit dat andere Europese landen hetzelfde doen; met de diensten van een dictatuur werk je niet samen. Voor mij, maar ook voor veel MR-kiezers, grenst dit aan hetgeen tolereerbaar is."

Deprez wil zijn uitspraken niet meer herhalen tegenover onze redactie. Maar in L'Echo uiten verschillende andere liberalen, uit de regering en het parlement, anoniem hun onvrede over Francken en het gebrek aan loyauteit aan de premier. "Zonder respect voor de federale hiërarchie blijft er niets over. Ofwel neemt Francken ontslag, ofwel ontslaat Charles hem. We zijn het meer dan beu, hij drijft de premier tot fouten en wij, goede, loyale soldaten als we zijn, moeten hem verdedigen in het parlement. Dat is niet meer houdbaar", klinkt het.

Premier Michel zelf reageert niet op het gemor binnen zijn partij. Zijn kabinet verwijst naar het onderzoek dat het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) sinds vrijdag voert. "Dat is onafhankelijk. Maar je moet het wel een minimum aan tijd geven."

Meest gelezen