Videospeler inladen...

Prins Harry interviewt Obama: ex-president waarschuwt voor onverantwoord gebruik van sociale media

Oud-president Barack Obama waarschuwt in een interview met de Britse prins Harry voor misbruik van sociale media. Volgens Obama zorgt het internet ervoor dat mensen te vaak enkel nog oppervlakkige informatie krijgen die hun eigen ideeën bevestigt. 

Tijdens de kerstperiode vraagt BBC Radio 4 verschillende prominente personen als gast-eindredacteur voor hun programma’s. Prins Harry, vijfde in rij voor de troon, is een van hen. Het programma van prins Harry concentreerde zich op onderwerpen als geestelijke gezondheid, jeugdcriminaliteit en klimaatverandering.

De prins had dus ook de eer om de voormalige Amerikaanse president Barack Obama voor het eerst te interviewen, sinds hij vorig jaar in januari werd opgevolgd door huidig president Trump.

In het interview waarschuwde Obama onder andere voor het onverantwoord gebruik van sociale media. Hij zei dat het begrip over complexe kwesties wordt verdraaid en dat er verkeerde informatie wordt verspreid. 

Sociale media  verstoren het maatschappelijk discours.

Barack Obama

“Diegenen die machtsposities bekleden, moeten voorzichtig zijn met het posten van berichten. Sociale media verstoren namelijk het maatschappelijk discours.” 

Hij uitte zijn bezorgdheid over een toekomst waarin feiten worden afgedaan als ‘onwaarheden’ en mensen enkel dingen lezen die hun eigen opvattingen bevestigen. "Een van de gevaren van het internet is dat mensen totaal verschillende realiteiten kunnen hebben. Ze kunnen zich wentelen in informatie die enkel hun eigen vooroordeel versterkt.”

"Het mag niet leiden tot het uiteenvallen van de samenleving"

"Het heeft te maken met hoe we sociale media gebruiken. We gebruiken het op een manier die een veelheid aan stemmen mogelijk maakt, een diversiteit aan meningen toelaat. Maar we moeten het gebruiken op een manier die niet leidt tot het uiteenvallen van de samenleving en die mogelijkheden biedt om een gemeenschappelijke basis te vinden", aldus Obama. 

Het is geen geheim dat zijn opvolger Donald Trump een fervent gebruiker is van Twitter. Toch noemde Obama zijn opvolger niet letterlijk bij naam. Trump wordt vaak verweten dat hij te vaak Twitter gebruikt, maar de huidige president beweert dat Twitter hem toelaat rechtstreeks contact te hebben met het Amerikaanse volk. 

"Heb ik een Brits accent nodig?"

BBC Radio 4 postte eerder een teaser van het gesprek, waarin Obama en de Britse prins Harry net voor het interview aan het grappen waren. Zo vroeg Obama of hij een “Brits accent" nodig had voor dit gesprek.

Overdragen macht

Prins Harry vroeg Obama ook naar het overdragen van het presidentschap aan Donald Trump. Obama beschreef het moment met gemengde gevoelens, hij voelde zich voldaan, maar had het ook over “al het werk dat nog niet gedaan was.” 

De prins zei na de interviews : “Ik heb niet veel ervaring met het afnemen van interviews, maar het was best leuk. Vooral het interviewen van president Obama, ondanks het feit dat hij mij wilde interviewen.”

Buckingham Palace meldt dat het interview met Obama in september werd opgenomen tijdens de Invictus Games in Toronto, Canada. 

Pool/KGC Photo Agency LLP

Meest gelezen