Gallo-Romeins museum Tongeren

Provincies verliezen bevoegdheden: grote reorganisatie van het culturele landschap

Vanaf 1 januari zijn de provincies niet langer bevoegd voor cultuur, sport, welzijn en jeugd, de zogenoemde persoonsgebonden thema's. Dat brengt een grote verhuisoperatie met zich mee, van personeel, instellingen en centen. Hier en daar is er onrust.

Van provincie naar Vlaamse overheid

Een aantal grote culturele instellingen wordt straks Vlaams: het Roger Raveelmuseum in Machelen aan de Leie, Mu.Zee in Oostende, het Permekemuseum in Jabbeke, het Architectuurarchief Antwerpen, het Lijsternest in Ingooigem, het Emile Verhaerenmuseum in Sint Amands, het huis voor actuele kunst Z33 in Hasselt, en ook de collectie Bulskampveld in Beernem.

Van provincie naar stad

Sommige instellingen en organisaties zullen door een stad worden beheerd. Dat is het geval in Antwerpen voor de Arenbergschouwburg en het Openluchttheater Rivierenhof, het Modemuseum, het Fotomuseum en het toekomstige diamantmuseum Diva. Tongeren wordt verantwoordelijk voor het Gallo-Romeins museum; Gent voor het Caermersklooster.

Blijven bij provincies

Enkele instellingen blijven toch nog provinciaal. In de Warande in Turnhout, nu beheerd door de stad en de provincie, blijft alles bij het oude, tot de volgende Vlaamse legislatuur. Daar is de instelling tevreden mee, "want er is geen probleem hier", zegt directeur Staf Pelckmans. Ook de domeinen Bokrijk in Genk en Dommelhof in Neerpelt blijven onder de vleugels van de provincie Limburg, omdat het behalve culturele ook toeristische bestemmingen zijn. 

Subsidies nog twee jaar doorbetaald

Structurele cultuursubsidies voor film en letteren van de provincies  worden voortaan geregeld door respectievelijk het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Fonds voor de Letteren. 

Andere subsidies die de provincies aan allerlei initiatieven uitbetaalden, worden voor twee jaar doorbetaald door de Vlaamse Gemeenschap. Minister van cultuur Sven Gatz noemt dat een "warme overdracht". Dat kost Vlaanderen ruim 9,6 miljoen euro. Daarna zullen organisaties telkens een aanvraag moeten indienen voor een project dat het lokale overstijgt. Daarvoor komt er in 2020 een nieuw "regionaal cultuurdecreet".

Ongerustheid

Veel kleinere, lokale culturele organisaties zijn bezorgd over hun toekomst. Bijvoorbeeld de meer dan 1000 harmonie-orkesten en fanfares in Vlaanderen, goed voor 65.000 leden, vrezen voor hun subsidies na 2019.

In Antwerpen vreest de Arenbergschouwburg voor haar werking als stedelijke organisatie. "Met de overheveling verliezen we onze autonomie en vrijheid en wordt de klok twintig jaar teruggedraaid,” klinkt het daar.

Meest gelezen