Satellietbeeld van de piramides van Gizeh (NASA).
©Photo12

Egypte wil een rol spelen in de ruimte

Egypte wil volgend jaar al een eigen satelliet lanceren. Het land heeft op termijn ook plannen voor een ruimtestation. Het wetsvoorstel daarover is deze week goedgekeurd door het parlement.

Het eerste plan van het Egyptische parlement is de lancering van een satelliet voor wetenschappelijk onderzoek. Die zou tegen juli 2018 klaar moeten zijn. Ruim 70 procent van de onderdelen van de satelliet zullen lokaal geproduceerd worden. Voor de rest krijgt Egypte hulp van China en Japan. 

Een parlementslid van de conservatieve islamistische partij al-Nour zegt dat het nieuwe ruimteprogramma een gevolg is van de uitspraken van Donald Trump vorige week. Die dreigde ermee dat de VS geen economische en militaire steun meer zou geven aan landen die stemden tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Ruimtestation

Naast een satelliet, wil Egypte ook werk maken van een ruimtestation. Dat zou het derde ruimtestation worden, na het ISS dat een samenwerking is tussen onder andere de Verenigde Staten, Rusland en Europa, en het Chinese ruimtestation Tiangong-1.

Het Egyptische ruimtestation zal vallen onder de bevoegdheid van president Sisi. Het parlement besliste wel dat het station zijn werk op een professionele manier moet doen en dus financieel, administratief en technisch onafhankelijk zal zijn. 

"Egyptian Space Agency"

Om al die projecten te verwezenlijken, zal er een ruimtevaartorganisatie opgericht worden. Het Egyptian Space Agency (ESA) zal gebouwd worden aan de weg tussen Caïro en Suez. Door de oprichting van het ESA hopen de parlementsleden dat Egyptische ruimtewetenschappers in hun eigen land blijven werken. De minister van Wetenschappelijk Onderzoek hoopt ook dat het ESA binnen zeven jaar 10 procent van het nationaal inkomen zal opbrengen.

Meest gelezen