Sint-Niklaas geeft boetes voor intimidatie

Vanaf 1 januari schrijft Sint-Niklaas GAS-boetes uit voor (seksuele) intimidatie. Het is de eerste Oost-Vlaamse stad die de maatregel in haar politiereglement opneemt. Overtreders kunnen een boete krijgen tot 350 euro.

Sint-Niklaas voert als eerste stad in Oost-Vlaanderen een GAS-boete in voor intimidatie. Gemeenteraadslid Veerle De Beule (N-VA) lanceerde het voorstel al begin dit jaar, maar pas nu staat het ook in het nieuwe politiereglement.

Concreet wordt storend gedrag zoals nafluiten, lastigvallen, aanraken of tegenhouden op straat gezien als intimidatie. Wie dit ervaart, kan naar de politie stappen om een klacht in te dienen. Die benadrukt wel dat een klacht mét getuigen meer kans heeft om tot een GAS-boete te leiden dan zonder omdat het dan snel tot een 'woord tegen woord'-situatie komt. De GAS-boete kan oplopen tot 350 euro. 

Primeur voor Sint-Niklaas

Sint-Niklaas is de eerste stad die het verbod ook echt invoert, maar ook elders denken steden en gemeente na over de invoering van een soortgelijke maatregel.

Ook in Zele staat het al langer op de agenda. Daar komt in de loop van volgende commissie samen om de haalbaarheid van het voorstel te bekijken, eind januari valt er dan een beslissing. In Mechelen en Brussel is (seksuele) intimidatie al langer opgenomen in het politiereglement. 

Meest gelezen