Steeds meer buitenlandse artsen actief in ons land

Er zijn steeds meer buitenlandse artsen actief in België. Dat blijkt uit cijfers die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft vrijgegeven op vraag van Kamerlid Marco Van Hees (PVDA). In de periode van 2010 tot 2015 gaat het bijna om een verdubbeling. 

In 2010 waren er 59 niet-Belgische artsen die hun diploma in België hadden behaald en in ons land een Riziv-nummer hebben. Vijf jaar later zijn gaat het om 113 artsen, bijna een verdubbeling.

Dezelfde trend is zichtbaar bij artsen die niet in België hun diploma hebben gehaald maar wel een Belgisch Riziv-nummer hebben: in 2010 waren er zo 227 artsen, in 2015 waren dat er 359.

Meer taalproblemen?

Volgens Pedro Facon, directeur-generaal Gezondheidszorg bij de FOD Volksgezondheid, betekenen de cijfers dat er dringend nood is om taalvoorwaarden op te leggen aan dokters. "Er zijn stappen nodig, zeker in het licht van grensoverschrijdende artsen", schrijft hij op Twitter.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt dat werkgevers, zoals ziekenhuizen, nu al taalvoorwaarden kunnen opleggen.

Meest gelezen