De Backer wil strijden tegen drugs zoals de Amerikanen, Geens geen voorstander van apart agentschap

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) droomt van een drugsagentschap zoals de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). Zo wil hij de strijd tegen het drugsgeweld aangaan, schrijft Het Nieuwsblad. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat zo'n agentschap weinig zin zal hebben en wijst erop dat er al maatregelen worden genomen om beter samen te werken.

In de strijd tegen de drugs in België moeten de verschillende diensten beter samenwerken, zegt staatssecretaris De Backer.  "We moeten mensen van het federaal parket, de lokale politie, justitie, de fiscus en de douane onder één dak brengen."

De Backer denkt aan een apart agentschap. "Als de mensen fysiek bij mekaar zitten, worden de gegevens beter uitgewisseld. We moeten ook beter samenwerken met buitenlandse diensten want veel drugs uit Zuid-Amerika worden hier verhandeld en gedistribueerd naar Frankrijk, Duitsland en Nederland." Alleen op die manier kunnen internationale drugsnetwerken in kaart worden gebracht, vindt De Backer.

De staatssecretaris moet wel aankloppen bij zijn collega-ministers om verschillende diensten samen te brengen. Die diensten vallen immers onder de bevoegdheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Voor De Backer is het een kwestie van prioriteiten. "We moeten bekijken hoe we mensen beter kunnen screenen, hoe we camerabeelden gaan analyseren en hoe we internationale geldstromen in kaart brengen om op die manier de grote garnalen in de drugssmokkel aan te pakken."

De Backer heeft bij zijn eigen diensten van de strijd tegen drugs een prioriteit gemaakt. "Het witwascircuit bij louche handelaars in grote steden wordt een prioriteit voor volgend jaar. Daarmee sluiten we de achterdeur, het is nu tijd om de voordeur dicht te doen."

Geens: "Apart agentschap heeft weinig zin"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ziet zo'n agentschap alvast niet meteen zitten. "Een apart agentschap voor drugs heeft weinig zin", klinkt het op zijn kabinet, dat onder meer verwijst naar het geneesmiddelenagentschap FAGG dat al vaak betrokken is bij gerechtelijke onderzoeken. Bovendien gaat zo'n apart agentschap in tegen het idee van de geïntegreerde politie, vinden ze bij Geens.

Het kabinet verwijst ook naar de visie van de minister om bij de federale gerechtelijke politie van Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Brussel, Luik en Charleroi vijf diensten op te richten die onder meer de georganiseerde criminaliteit en terrorisme aanpakken. "Dat zou een goede stap vooruit zijn. Hierdoor zouden de diensten meer kunnen specialiseren, is er een oplossing voor capaciteitsvraagstuk en kunnen ze meer gecoördineerd optreden, maar toch voldoende lokaal verankerd zijn."

Voor Geens is het belangrijkste dat de diensten goed samenwerken voor de uitwisseling van informatie en proactief kunnen optreden. "Justitie neemt al de nodige stappen daartoe", laat het kabinet weten. Zo is er in Antwerpen al bijvoorbeeld het Stroomplan waarbij de verschillende betrokken partijen samen rond de tafel zitten.

Meest gelezen