AP2002

Treinstation nabij Klaagmuur in Jeruzalem wordt naar Trump vernoemd

De omstreden beslissing van president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, is daar erg positief ontvangen. Er wordt nu een treinstation naar Trump vernoemd.

"De Klaagmuur is de heiligste site van het Joodse volk en ik heb besloten om het station in de buurt de naam te geven van VS-president Donald Trump na diens moedige en historische beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël", zo licht minister van Verkeer Yisrael Katz zijn beslissing toe in de krant Yedioth Ahronoth.

Dat station is een verlenging van een snelle treinverbinding vanuit de havenstad Tel Aviv via de luchthaven Ben Gurion, de stad Modi'in en Jeruzalem. Op termijn zou die trein ook verder rijden naar Joodse nederzettingen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Het naar Trump genoemde station is in aanbouw vlak bij de Klaagmuur in de Oude Stad in het oosten van Jeruzalem, het deel van de stad dat in 1967 door Israël op Jordanië werd veroverd en nadien geannexeerd. De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Of anders: het station ligt dus erg symbolisch in Palestijns gebied dat volgens de internationale gemeenschap door Israël wordt bezet, al wordt dat laatste dus niet meer erkend door de Verenigde Staten. De naamgeving van het station is dus meer dan een schouderklopje voor de Amerikaanse president, maar tegelijk ook een politiek statement.

Meest gelezen