Videospeler inladen...
"Home" - Fien Troch

Veel Vlaamse films, weinig bezoekers in 2017

Het aantal nieuwe Vlaamse films in de bioscoop is bijna niet bij te houden, maar die trekken almaar minder volk, schrijft De Morgen. De Unie van Regisseurs denkt na over mogelijke oplossingen; minister van cultuur Sven Gatz wil daaraan meewerken.

133.000 bezoekers voor ”Le fidèle”, 70.000 voor "Sprakeloos", 41.000 voor “Cargo”: de cijfers staan mijlenver af van kassuccessen als bijvoorbeeld “De zaak Alzheimer”, dat in 2003 meer dan 750.000 mensen op de been bracht of het slordige half miljoen kijkers voor “Rundskop” of “De helaasheid der dingen”. Enkel “Het tweede gelaat” en de derde Kampioenenfilm van Jan Verheyen halen 200.000 verkochte kaartjes dit seizoen.  Ook de Ketnetfilm “Helden boven alles” deed het goed (100.000 bezoekers). "Home" van Fien Troch haalde 25.000 bezoekers, veel meer dan voor haar vorige films.

Je hebt goeie jaren en slechte jaren, en dit was een heel slecht.

regisseur Jan Verheyen

Over het algemeen daalt het bioscoopbezoek in ons land, vorig jaar met 8,2%. Dat heeft zeker te maken met Netflix en andere online platforms om reeksen en films via het internet te bekijken, thuis. Maar de daling is bij ons wel sterker dan in de buurlanden.

Ward Verrijcken, filmjournalist van VRT NWS, ziet nog een andere verklaring. "Ik stel vast dat sinds september er ongeveer elke week een Vlaamse film uitkwam. Niemand kan dat nog volgen. Er gaan stemmen op om de releasekalender te spreiden, want nu komen alle films te kort na elkaar."  

Minder, maar beter?

Het afgelopen jaar kwamen 21 Vlaamse films in de bioscoop. Is dat niet te veel? “We zitten in een nieuwe context,” zegt regisseur Jan Verheyen in De Morgen, “het klasseonderscheid tussen film en tv is totaal vervaagd. De vraag is dan: moeten wij nog films maken waar niemand naartoe komt?” 

Verheyen voegt er in een gesprek met VRT NWS aan toe: "Je moet niet minder films maken, eerder meer - in Denemarken worden elk jaar zowat 30 films geproduceerd - maar dan wel films die de mensen willen zien." De meeste films in Vlaanderen krijgen overheidssteun via het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), vanaf januari geleid door Erwin Provoost. "Dat VAF zal dus keuzes moeten maken", volgens Verheyen.

Kleinere producenten zijn niet te vinden om minder films te draaien. "Hoe meer er worden gemaakt, hoe groter de kans dat er een goede tussen zit" zegt Dries Phlypo van productiehuis A Private View (dat de film "Zagros" uitbracht). In De Morgen  houdt hij een pleidooi voor meer stadsbioscopen, waar films voor een beperkter publiek beter tot hun recht komen.

De Unie van Regisseurs organiseert op 2 februari in Gent een colloquium, samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds, om zich te beraden over de toekomst. 

Gatz: verdienmodel van de film staat onder druk

Minister van cultuur Sven Gatz reageert bij VRT NWS: "Het is niet zo dat er minder naar film wordt gekeken; maar dat gebeurt wel niet enkel meer in de bioscoop, maar ook online en in bijvoorbeeld cultuurcentra. Daardoor staat het verdienmodel van de filmsector onder druk. Of er nu minder of meer films moeten worden gemaakt, daarover spreek ik me niet uit. Maar ik wil wel samen met de regisseurs en het VAF nadenken over hoe het beter kan."

Meest gelezen