Studenten rouwen na een schietpartij in Arapahoe High School (2013).

Nieuw videospel in de VS om leerkrachten voor te bereiden op schutters

De Amerikaanse regering ontwikkelt een nieuw videospel voor leerkrachten. Daarmee kunnen ze zich voorbereiden op schietpartijen in scholen. Gelijkaardige videospelen bestonden al voor de hulpdiensten, nu wordt het project uitgebreid voor leerkrachten.

Het nieuwe videospel voor leerkrachten simuleert een schietpartij in een school. Op die manier kunnen leerkrachten leren hoe ze moeten reageren in een noodsituatie. Ze kiezen een personage en moeten daarna bijvoorbeeld de deur barricaderen of leerlingen helpen vluchten.

Het simulatiespel is gebaseerd op programma's die het Amerikaanse leger gebruikt om te trainen. Nu bestaat er al een versie voor brandweer, politie en ambulancediensten. Het programma voor leerkrachten zal in de lente klaar zijn.

Zelf schieten

Volgens de Franse krant Le Monde krijgt het videospel wel kritiek. Als speler kan je namelijk niet alleen de rol van leerkracht kiezen, maar je kan ook de schutter spelen. Zo zouden toekomstige schutters het spel kunnen gebruiken om zich beter voor te bereiden op een schietpartij in een school.

Voor de ontwikkeling van het spel hebben de makers geluisterd naar opnames van de hulpdiensten tijdens schietpartijen op scholen. Ze hadden ook een gesprek met de moeder van een kind dat omkwam bij de schietpartij in de Sandy Hook Elementary School in 2012.

In de Verenigde Staten vallen schutters regelmatig scholen binnen. De zwaarste schietpartij in de recente geschiedenis was die in de Sandy Hook Elementary School. Daar doodde een schutter in 2012 twintig kinderen en zes volwassenen. 

Meest gelezen