Voor de rest van het jaar: Bach op Klara

De laatste vijf dagen van 2017 programmeert de klassieke radiozender Klara enkel muziek van Johann Sebastian Bach, met veel extraatjes erbij. “Iets met Bach”.

“Bach is diepte, intellect, ziel en emotie,” vindt zanger Andreas Scholl. En hij is niet alleen. Wat maakt dat J.S. Bach (1685-1750) zo’n aantrekkingskracht heeft? Is het de diepgang van zijn muziek? Klara zoekt het uit in een marathonprogramma van vijf dagen van woensdag 27 december tot en met zondag de 31ste. 

  • ’s Ochtends van 7u tot 10u is er “Bach voor beginners” met Sieglinde Michiel en organist en klavecinist Bart Rodyns aan het klavier.
  • Van 10u tot 13u presenteert Bart Stouten “Mijn Bach”. Hij schreef recent een essay over zijn grote held en interviewt ook andere Bachfans.
  • Na de middag, van 13u tot 17u, ontvangt Mark Janssens Bachautoriteiten en jonge vertolkers. Zij  beantwoorden ook vragen van luisteraars.
  • Van 17u tot 20u is Sander de Keere de gastheer van “Inspired by Bach”, met muziek van andere componisten die zich door de meester uit Leipzig lieten inspireren.
  • Tussen 20u en 23u snijdt Katelijne Boon de hele Bachfamilie aan en laat ze integrale uitvoeringen horen, gevolgd door nog een uurtje non-stop-Bach, tot middernacht. En dat vijf dagen lang.

In het verleden heeft Klara al dagenlange uitzendingen met muziek van Mozart gebracht, én ook van Bach. Die laatste was trouwens weer helemaal terug in de laatste Klara Top 100 van eind november. Bach stond op nummer 2 met het “Erbarme Dich” uit de Mattheuspassie en bezette ook de vijfde en de zesde plaats, met “Wir setzen uns mit Tränen nieder” uit diezelfde Mattheuspassie en “Jauchzet, Frohlocket” uit het Weihnachtsoratorium.

Meest gelezen