WWF: Aantal bedreigde diersoorten bereikt een nieuw record

Dit jaar prijken maar liefst 25.800 planten- en diersoorten op de rode lijst van soorten die met uitsterven bedreigd zijn. Een triest record, zegt het WWF (Wereldnatuurfonds). Dat lijst elk jaar de "winnaars" en "verliezers" op bij de bedreigde diersoorten. Eind 2016 waren dat er nog maar 24.000. Dit jaar gaan vooral gordeldieren en koala's erop achteruit, goed nieuws is er dan weer wel voor zeeschildpadden.

De "verliezers"

Schubdieren
Schubdieren, waarvan gordeldieren het bekendste voorbeeld zijn, komen in het wild voor in Afrika en Zuid-Azië. Sinds begin januari is de internationale handel in de dieren in al zijn aspecten verboden. Toch blijft de smokkel hoge toppen scheren. "Het is het meest gesmokkelde zoogdier ter wereld", zegt het WWF. In de laatste 16 jaar zijn 1,1 miljoen dieren illegaal verhandeld.

WWF-Malaysia / Stephen Hogg

Vliegende insecten
De voorbije 27 jaar is het aantal vliegende insecten in Duitsland alleen al met meer dan 75 procent gedaald.   

Ola Jennersten / WWF-Sweden

Centraal-Afrikaanse bosolifanten
Tussen 2008 en 2016 zakte het aantal bosolifanten dat in Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville en Gabon met 66 procent gedaald, tot onder de 10.000 exemplaren. Voornaamste oorzaak: de illegale handel in ivoor. In heel Afrika staan olifanten trouwens onder druk: in totaal zouden in het wild nog maar 100.000 olifanten leven.

Michel Gunther / WWF

Zeepaardjes
In de Middellandse Zee komen twee soorten zeepaardjes voor, het bestand is gedaald met 30 procent. Gerichte vangst en handel is verboden, maar de diertjes belanden dikwijls als "bijvangst" in visnetten. Ook de klimaatverandering vormt een bedreiging.

Philipp Kanstinger / WWF

Koala's
Volgens onderzoek van het WWF in Australië is sinds de jaren 90 zowat 80 procent van de buideldieren verdwenen. Voornaamste oorzaken: verstedelijking, boskap en klimaatverandering. Vooral het verdwijnen van de eucalyptusbomen, de enige voedingsbron van koala's, is rampzalig.

© Martin Harvey / WWF - Die Bilder dürfen ausschließlich im Zusammenhang mit dieser Pressemitteilung und mit inhaltlichen Bez

De "winnaars"

Zeeschildpadden
In veel gebieden neemt het aantal zeeschildpadden weer toe, zo blijkt uit internationale tellingen.

Perzische panter
Met slechts 40 tot 60 exemplaren in het wild staat de Perzische panter al lang op de rand van uitsterven. Het WWF plaatst de diersoort, die voorkomt in de Kaukasus, bij het rijtje winnaars omdat het afgelopen jaar minstens 5 kleine welpjes konden worden gefotografeerd.

Irrawaddy-dolfijn
Deze walvis komt voor in de tropische wateren van Zuidoost-Azië, waaronder de door Myanmar stromende Irrawaddy-rivier. Met slechts 80 exemplaren is de soort met uitsterven bedreigd. In Cambodja zijn dit jaar 9 jonge Irrawaddy-dolfijntjes ontdekt, wat het WWF hoopvol stemt.

Cambodia WWF / Gerry Ryan / WWF-Greater Mekong

Europese otter
Vooral in Duitsland is de otter aan een opmars bezig, meldt het WWF. Voornaamste oorzaken: een verbeterde waterkwaliteit en een beter voedselaanbod.

Tina Hurd

Blauwkeelara
Blauwkeelara's komen vooral voor in bepaalde gebieden in Bolivia. In het wild leven slechts een 300-tal exemplaren. Dit jaar werd een tot nu toe onbekende broedplaats ontdekt. Het WWF is voorzichtig positief, al blijft het zaak om de dieren te beschermen voor illegale jacht.

Meest gelezen