Videospeler inladen...

Trump beschuldigt China van illegale olieleveringen aan Noord-Korea

 De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt China ervan een vreedzame oplossing voor het conflict met Noord-Korea in de weg te staan. Hij beweert dat China illegaal olie heeft geleverd aan de Noord-Koreanen, zo blijkt uit een van zijn tweets. China ontkent.

"Op heterdaad betrapt. Erg ontgoocheld dat China toestaat dat er olie naar Noord-Korea gaat", twittert de president vanuit zijn golfclub in West Palm Beach (Florida). "Er zal nooit een vreedzame oplossing voor het Noord-Koreaanse probleem zijn als dit blijft duren."     

Trump levert geen enkel bewijs voor zijn beschuldiging. Er wordt aangenomen dat hij verwijst naar een bericht waarin melding gemaakt wordt van Chinese schepen die op volle zee olie verkocht hebben aan Noord-Koreaanse vrachtschepen. De Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo had dinsdag, op basis van satellietbeelden, geschreven dat er sinds oktober al een dertigtal van die transacties hebben plaatsgevonden. Fox News en andere Amerikaanse nieuwsmedia hebben het bericht daarna opgepikt.     

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had in september een resolutie aangenomen waarin de handel van schip tot schip verboden wordt met Noord-Korea. In een vrijdag aangenomen resolutie worden ook de leveringen van aardolieproducten zoals benzine en diesel beperkt. In plaats van twee miljoen vaten diesel per jaar, worden vanaf 1 januari 2018 nog 500.000 vaten toegelaten.

China ontkent dat het illegaal olie levert aan Noord-Korea. Volgens Peking kloppen de beschuldigingen van Trump niet en nemen de Chinezen mogelijke schendingen serieus.

Meest gelezen