"Was het een rustiger jaar geweest, dan had je me niet zo vaak gezien"

"Oei, wat is me dat!? Wat doet hij nu? Nee, ik begrijp het niet. En dat is maar goed ook!" Zo kan ongeveer de gif –een kort, zich voortdurend herhalend filmpje- samengevat worden die in februari viraal ging, waarbij een jongeman verbaasd knipperde met de ogen, om zo zijn stomme verbazing nog meer te onderstrepen. Intussen zou de gif zelfs meer dan 200 miljoen keer bekeken zijn en duikt hij te pas en te onpas op wanneer weer eens een beslissing van wie dan ook de wenkbrauwen doet fronsen. De man achter de gif, of eigenlijk van de gif, Drew Scanlon, blijft er intussen ijzingwekkend kalm bij, zo bleek enkele dagen geleden in het Amerikaanse praatprogramma "Good morning America".

De gezichtsuitdrukking van Scanlon werd al gefilmd in 2013, maar raakte dus in februari van dit jaar wereldwijd bekend, dankzij volgende tweet:

Sindsdien is er geen houden meer aan. Ook al blijft Scanlon, die nu op het internet als "Blinking white guy" bekend is, er zelf rustig bij, met volgende verklaring voor het succes: "Wanneer het op lichaamstaal aankomt, hebben we op het internet eigenlijk geen manier om met elkaar te communiceren. Zoals we dat wel hebben met woorden. Ik denk juist dat memes en gifs hieraan proberen tegemoet te komen."

Volgens het praatprogramma "Good morning America" is niemand meer verbaasd dan hijzelf over het succes van de meme of gif die maar blijft gebruikt worden. "Het is natuurlijk zot om mezelf zo te zien, maar eerlijk, het is niet zotter vergeleken met al die andere memes die er dit jaar gemaakt zijn", voegde Scanlon er op Twitter nog aan toe. Eerder had hij al toegegeven dat de oorspronkelijke biologie-meme, waarmee dus heel het verhaal begon, zijn favorietste meme is. 

Scanlon op nieuwswebsite Thrillist: "Dat de gif zoveel gebruikt is, heeft natuurlijk ook te maken met het jaar 2017, waar er zoveel verrassende dingen gebeurd zijn. In een van de voorbije jaren zou die niet zo nodig geweest zijn."

"Ik word nauwelijks herkend op straat, omdat men niet verwacht dat achter memes of gifs echte mensen zitten. Ze zien wel dat er achter acteurs echte mensen zitten, maar niet achter een meme. Daarvan denken ze dat dat een creatie van het internet is. Bovendien worden die beelden ook voor eender wat gebruikt. Dus weet men op het internet ook niet meer wat de oorspronkelijk aanleiding van die meme was."

"Het enige wat ik nu nog hoop is dat de meme op een doordachte manier zal blijven gebruikt worden. En dat hij niet in iets slechts omgevormd wordt. Maar dat ligt dus helemaal buiten mijn eigen wil."

Meest gelezen