"Bearcats" versterken Antwerpse politie

De Antwerpse lokale politie heeft twee zogeheten "bearcats" aangekocht. Dat zijn bijzonder stevige pantservoertuigen, die bestand zijn tegen inslagen van de zwaarste vuurwapens.

Tot bij daders


"Bearcats" zijn pantservoertuigen waar zelfs kogels van oorlogswapens zoals kalasjnikovs, niet door geraken. De lokale politie Antwerpen heeft er nu zelf 2 gekocht, schrijft Gazet van Antwerpen. "Ze dienen om bij schietpartijen zoals we al in verschillende steden zagen, onze politiemensen zo dicht mogelijk bij de daders te brengen", legt Wouter Bruyns van de lokale politie Antwerpen uit.

"Andere voertuigen of kogelvrije vesten hebben altijd zwakke plekken, deze voertuigen niet." Aan de andere kant kunnen ze ook ingezet worden om slachtoffers te ontzetten: "Zo lang er bijvoorbeeld geschoten wordt of het niet zeker is dat er nog daders rondlopen, kunnen hulpverleners niet veilig tot bij de slachtoffers. Met deze voertuigen kunnen we hen wel ophalen."

Onmiddellijk inzetbaar
 

Zijn er in ons land dan nergens zulke voertuigen ter beschikking? "Toch wel", zegt Bruyns, "de federale politie heeft er, maar die moeten uit Brussel komen. En als er iets gebeurt, moet het snel gaan. Antwerpen is een grootstad. Andere steden werden al met schietpartijen geconfronteerd en wij willen gewoon op alles voorbereid zijn."

De twee bearcats kostten 800.000 euro en zullen onder andere al ingezet worden op oudejaarsavond in het centrum van de stad.

twee bearcats of pantservoertuigen

Meest gelezen