still uit documentaire "Femme de la rue"

"Zet lokwandelaars in tegen straatintimidatie van vrouwen"

Steden als Brussel, Mechelen en Sint-Niklaas zetten GAS-boetes in tegen seksuele intimidatie in de openbare ruimte. UCLL-criminologe Anne Groenen heeft nog een effectiever idee, en lanceert daarvoor een nieuw woord, de "lokwandelaar". "Zet ze in op risicoplaatsen", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Anne Groenen werkt voor de Hogeschool UC Leuven-Limburg en haalt het idee van lokwandelaars uit haar onderzoekswerk.

"Het is gebaseerd op het concept van mystery shopping. Het is de bedoeling dat vrouwelijke agenten in gewone kledij undercover op straat gaan en kijken wat er gebeurt. Ze moeten vooral op hotspots opduiken, dat zijn risicoplaatsen voor intimidatie. Als er iets gebeurt, moeten zij onmiddellijk reageren."

Seksuele intimidatie nabootsen

Lokwandelaars kunnen op verschillende manieren ingezet worden. "Ook een tweede vorm is mogelijk", zegt Anne Groenen.

"Met een aantal mensen kan een scene van seksuele intimidatie nagebootst worden. Omstanders, in werkelijkheid acteurs of agenten, reageren op een assertieve manier. Bedoeling is in dit geval het publiek te sensibiliseren, zowel omstanders als slachtoffers. Want wat blijkt uit alle onderzoeken: het publiek reageert te weinig als het uitkomt op een geval van straatintimidatie. Tegelijk moeten potentiële slachtoffers gemotiveerd worden om sneller aangifte te doen."

GAS-boetes niet effectief genoeg

Brussel voerde als eerste GAS-boetes in tegen straatintimidatie. Verschillende andere steden volgden. Anne Groenen vindt dat het daar niet mee mag ophouden.

"Uit alles blijkt dat GAS-boetes te weinig effectief zijn. Ze zijn een eenmalig feit en zouden beter gekoppeld worden aan gedragsverandering. We moeten vooral leren om respectvol met elkaar om te gaan en daarvoor moet je sensibiliseren. Amsterdam kent de lokwandelaar trouwens al. Daar wordt hij gebruikt door de politie om mensen te sensibiliseren tegen zakkenrollers."

Is dit uitlokking?

Maar de vraag is dan: is dit geen uitlokking? "Er is intussen rechtspraak die zegt dat politie in gewone kledij op risicoplaatsen mag optreden, zolang het niet gaat om uitdagende, dus uitlokkende kledij. En zolang ze zich normaal gedragen."

"Laat duidelijk zijn, zij zijn onderzoekers. De lokwandelaar is een suggestie waarvan de uitvoerbaarheid door betrokken instanties nader moet ingeschat worden. En vergeet niet, dit idee moet deel zijn van een groter geheel, een integraal plan tegen seksuele intimidatie op straat."

Meest gelezen