Videospeler inladen...

Open VLD en CD&V hebben geen oren naar wisselmeerderheid met Groen voor kernuitstap

De Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD en CD&V lopen niet warm voor het voorstel van oppositiepartij Groen om via een alternatieve meerderheid het energiepact erdoor te krijgen. Binnen de meerderheid ligt de N-VA dwars over de kernuitstap in 2025 en Groen wil via een resolutie een alternatief bieden aan de andere regeringspartijen. Maar Open VLD en CD&V zijn vastberaden om er binnen de meerderheid uit te raken.

De N-VA gelooft niet dat de kerncentrales in 2025 kunnen sluiten. Volgens de partij zal energie dan veel duurder worden en komt de bevoorrading in het gedrang. Partijvoorzitter Bart De Wever stelt voor om de beslissing over de kernuitstap te nemen in 2019, bij de volgende regeringsonderhandelingen.

"In 2019 is het te laat en dat is De Wever zijn bedoeling", zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci daarover in "De Ochtend" op Radio 1. "Dit is een verrottingsstrategie. De regering heeft in 2015, samen met de N-VA, de kernuitstap goedgekeurd. Als het nodig is om deze wet nog eens te ondersteunen is Groen absoluut bereid om de hand uit te steken."

Daarmee bedoelt Almaci dat ze bereid is een alternatieve meerderheid te leveren. "Als er begin 2018 geen duidelijkheid komt, zal Groen zijn verantwoordelijkheid nemen en een resolutie indienen", aldus Almaci. Groen is van plan om letterlijk de tekst van het energiepact, zoals onderhandeld door de vier energieministers in ons land, als resolutie in te dienen in de Kamer.

Alternatieve meerderheid?

Het is maar zeer de vraag of de “coalition of the willing” op basis van de resolutie van Groen er zal komen. Een resolutie is louter een aanbeveling en regeringspartijen Open VLD en CD&V laten weten dat ze de resolutie niet zullen goedkeuren.

Ze voelen zich op dit moment tegenover coalitiepartner N-VA gesterkt door het regeerakkoord en de wet over de kernuitstap. “Dat is veel krachtiger dan een resolutie”, klinkt het bij Kamerlid Leen Dierick (CD&V). Bovendien is het onwaarschijnlijk dat ze hierover de regering zullen laten vallen.

"Het is wel heel sympathiek dat Groen meedenkt", reageert Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne van CD&V. "Als er een energiepact komt, hoop ik immers dat de oppositie dat mee zal ondertekenen. Het gaat om een akkoord op lange termijn en de kans is groot dat we allemaal wel eens in de oppositie en in de meerderheid zullen zitten."

Maar de tekst van de resolutie van Groen omhelst wel het energiepact zoals de vier ministers van Energie zijn overeengekomen. In dat licht zal het voor CD&V, Open VLD en MR hoe dan ook ongemakkelijk zijn om tegen die resolutie te zullen moeten stemmen.

Meest gelezen