Bonte blijft boos over te weinig geld voor politie

In Vilvoorde is burgemeester Hans Bonte (SP.A) niet te spreken over de verdeling van het federale politiebudget voor volgend jaar. Hij vindt dat zijn stad, en andere steden en gemeenten in Vlaams-Brabant, te weinig geld krijgen in vergelijking met bijvoorbeeld politiezones in het Brussels Gewest of in Wallonië.

Burgemeester Bonte vindt al lang dat Vilvoorde meer middelen moet krijgen voor de politie, omdat zijn stad kampt met de typische grootstedelijke problemen, zegt hij. “Er is geen enkele reden waarom de Rand minder zou moeten krijgen."

Volgens Bonte erkent bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het probleem, maar is het dossier te complex om nu hervormingen door te voeren. “Dit is een fundamentele discriminatie die men laat bestaan, puur omwille van de complexiteit van het dossier”, zegt Bonte daarover.

Vilvoorde krijgt volgend jaar 51 euro aan politiemiddelen per inwoner, terwijl dat in het Brussels Gewest gemiddeld 111 euro is. De Stad Leuven krijgt dan weer 54 euro aan middelen per inwoner.

Meest gelezen