Reporters

Oprichter van MediaMarkt overleden: van kachelverkoper tot elektronicagigant

Erich Kellerhals, de oprichter van elektronicaketen MediaMarkt, is op kerstdag overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. De Duitse miljardair is 78 jaar geworden.

Kellerhals begon samen met zijn vrouw Helga in 1963 een winkel voor kolenhaarden, oliekachels en fietsen in Ingolstadt. Daar kwamen later winkels bij die radio's en tv's verkochten. In 1979 begon het echtpaar, samen met twee partners een discountwinkel voor elektronica in München, wat als de geboorte van MediaMarkt geldt.

Sinds 1988 hadden de vier partners niet meer de zeggenschap over het bedrijf nadat ze dat aan warenhuisketen Kaufhof hadden verkocht. Uiteindelijk kwam het bedrijf terecht in het Metro-concern met onder meer de Saturn-elektronicawinkels en de groothandelswarenhuizen van Makro. Dit jaar werden MediaMarkt en Saturn afgesplitst naar het bedrijf Ceconomy.     

Kellerhals vocht een jarenlange vete uit met de top van Metro. Hij vond dat die zijn levenswerk verkwanselde. Dat leidde tot verschillende rechtszaken. Uiteindelijk moest een bemiddelaar de partijen bij elkaar gaan brengen, maar dat is niet meer gelukt. 

Het Amerikaanse zakenblad Forbes schat het vermogen van Kellermans op ruim 2 miljard euro. Daarmee was hij een van de rijkste mensen van Duitsland.  Kellerhals schermde zijn privéleven zorgvuldig af.  Hij verscheen enkel in het openbaar bij Salzburger Festspiele (foto boven met zijn echtgenote), een jaarlijks festival van muziek en drama. 

Meest gelezen