Maxime Anciaux - All rights reserved

Flexi-jobs uitgebreid van horeca naar de handel

De flexi-jobs die al sinds 2015 bestaan in de horeca, worden vanaf 1 januari 2018 uitgebreid naar de kleinhandel. Ook gepensioneerden mogen nu flexi-jobs uitvoeren. 

Bijklussen kan sinds december 2015 ook met een flexi-job. Maar dat ging alleen in de horeca. En alleen voor wie al minstens voor vier vijfde werkt bij een andere werkgever. Vanaf vandaag wordt het systeem uitgebreid naar de kleinhandel. Onder andere bakkers, kappers en slagers mogen nu ook "flexi-jobbers" aanwerven.

Wie kan "flexi-jobben"?

Zoals gezegd, moet je gedurende drie kwartalen minstens vier vijfde gewerkt hebben bij een andere werkgever.  Ook gepensioneerden mogen vanaf 2018 aan de slag als "flexi-jobber". Zelfstandigen kunnen geen gebruikmaken van het systeem.

Het idee achter het systeem is flexibele arbeid mogelijk maken en zwartwerk tegengaan. Als werknemer betaal je geen belastingen en sociale bijdragen op het geld dat je verdient met je flexi-job. De werkgever betaalt wel 25 procent RSZ.

Er zijn vandaag maar liefst 29.000 flexi-jobbers aan de slag in de horeca.

Philippe De Backer, staatssecretaris Bestrijding Sociale Fraude (Open VLD)

Mensen die nu als "flexi-jobber" aan de slag zijn in de horeca, werken volgens het kabinet-De Backer gemiddeld 3,8 uur per week en verdienen gemiddeld 11,6 euro per uur. Dat komt neer op een extra maandloon van 192 euro netto.

De vakbonden vrezen dat de flexi-jobs stelselmatig de gewone jobs zullen verdringen. Maar Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude, ziet vooral voordelen. "Flexi-jobs leveren geld op. We innen nu 18 miljoen euro aan RSZ-inkomsten op jobs die vroeger niet bestonden of in het zwart uitbetaald werden. Wie wil werken, kan dat en wordt daarvoor beloond en bouwt sociale rechten op."

Bakkers en slagers zijn tevreden

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is tevreden. "Wij dringen allang aan om het systeem van flexi-jobs uit te breiden naar andere sectoren", zegt woordvoerder Sven Nouten. "Het is een ideale manier om personeelstekorten op te vangen. Binnen het NSZ was het vooral de "Landsbond der Beenhouwers" die vroeg om flexi-jobs.

Positieve geluiden komen er eveneens van bakkerijfederatie "Bakkers Vlaanderen". Directeur Bruno Kuylen: "Onze leden denken "flexi-jobbers" vooral in te schakelen in de verkoop. Al kunnen ze natuurlijk ook aan de slag in het atelier. Dat zal dan niet direct voor technische functies zijn, maar bijvoorbeeld wel voor onderhouds- of magazijnwerk."

Intussen dringen ook andere sectoren aan op flexi-jobs. "Vooral de bouwsector is vragende partij", zeggen ze bij het NSZ.

Meest gelezen