Geen consensus in Vlaamse regering over afschaffing uitzending erediensten bij VRT

De Vlaamse regeringspartijen hebben op de ministerraad geen consensus gevonden over het Open VLD-voorstel om de uitzendingen van erediensten af te schaffen. De VRT mag  erediensten blijven uitzenden.

De Vlaamse minister van Media Sven Gatz liet begin december weten dat hij af wil van de uitzending van religieuze erediensten. De openbare omroep had een week eerder bekendgemaakt voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar te zullen uitzenden. Die islamitische diensten komen naast de bestaande rooms-katholieke missen.

Het uitzenden van die erediensten hoort volgens Gatz echter niet tot de autonome beslissingsbevoegdheid van de VRT. De minister liet weten het item op de agenda van de regering te plaatsen. "Ofwel moeten alle religies gelijk worden behandeld, ofwel stopt men met de rechtstreekse uitzending en komt religie aan bod in de redactionele programma's", aldus Gatz.

Op de ministerraad heeft Gatz geen eensgezindheid gevonden bij de twee coalitiepartners om de uitzendingen stop te zetten. De erediensten blijven in het aanbod van de openbare omroep zitten.

Meest gelezen