BELGA/KRAKOWSKI

Gerecht jaagt volop op geld van criminelen

De politiediensten en magistraten mikken de jongste jaren almaar vaker op het vermogen van criminelen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV).

Het COIV draait op volle toeren. Dat bericht De Tijd. De politie en het gerecht hebben in 2016 in totaal 9.213 inbeslagnamedossiers overgemaakt. Het totaal voor dit jaar ligt voorlopig op 8.776. In 2004, toen het COIV werd opgestart, werden nog maar 4.565 dossiers overgemaakt. Voor alle jaren samen zijn er sinds 2004 al 104.123 dossiers overgemaakt.

Antwerpen is dit jaar de absolute koploper. Binnen het gerechtelijk arrondissement Antwerpen is de afdeling Antwerpen goed voor 1.744 overgemaakte dossiers. Het totale aantal dossiers in die afdeling, sinds 2004, ligt op 19.899. In Brussel zijn in 2017 al 1.385 dossiers overgemaakt, op een totaal van 21.861.

Misdaad mag niet lonen

Na omzetting van de deviezenrekeningen naar euro, beschikte het COIV op 1 december 2017 over een bedrag van 314.924.512,03 euro op haar rekeningen.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bewijzen de cijfers dat het justitie menens is dat misdaad niet mag lonen. Dankzij de inspanningen van het gerecht om het vermogen van criminelen af te pakken, staat momenteel meer dan een half miljard euro aan gelden en beleggingen onder beslag. 173 miljoen euro daarvan is wel in beslag genomen in één groot, internationaal witwasdossier. Daarbovenop komt nog een grote hoeveelheid in beslag genomen voertuigen, sierraden, kunstwerken, ...

Meest gelezen