Grote gezinnen verliezen belastingvoordeel bij aankoop woning

Vanaf de zomer van 2018 komt er een éénvormig belastingtarief van 7 procent bij aankoop van een woning in plaats van het huidige groot en klein beschrijf. Daarmee valt ook de koppeling weg van het tarief aan het kadastraal inkomen en de gezinsgrootte. Het gevolg is dat grote gezinnen het belastingvoordeel dat ze nu soms genieten, zullen verliezen, zo schrijft De Tijd.

Wie een woning koopt, betaalt daar belasting op, de zogenaamde registratierechten. Op dit moment zijn er twee tarieven: het klein beschrijf van 5 procent en het groot beschrijf van 10 procent. Tegen de zomer van 2018 wordt dat vervangen door één tarief van 7 procent, met een korting voor de aankoop van woningen van maximaal 200.000 euro.

Bescheiden woning

Het huidige klein beschrijf is in principe het belastingtarief voor een bescheiden woning en dat hangt dan weer samen met het kadastraal inkomen. In theorie is dat kadastraal inkomen of KI een graadmeter voor de waarde van het huis. Een KI van 745 euro geldt als grens voor het klein beschrijf.

Die grens wordt in het huidige systeem verhoogd in functie van het aantal kinderen. Voor een gezin met drie of vier kinderen wordt een woning met een KI van 845 euro nog altijd verkocht aan het gunsttarief van het klein beschrijf, aan 5 procent dus. Voor gezinnen met nog meer kinderen wordt de grenswaarde van het KI nog verhoogd, tot 945 of zelfs 1045 euro.

Kadastraal inkomen is achterhaald

Vanaf volgende zomer treedt er een totaal nieuw systeem in werking, ten minste voor de aankoop van de gezinswoning, dus niet voor tweede woningen of woningen als belegging. De gezinswoning wordt dan standaard verkocht aan een belastingtarief van zeven procent. Het kadastraal inkomen en de gezinsgrootte speelt dan geen rol meer. Het belastingvoordeel dat grote gezinnen in sommige gevallen genoten, valt dan ook weg.

Vlaams minister van begroting Bart Tommelein (Open VLD), die de hervorming doorvoert, zegt dat het nieuwe systeem veel eerlijker is: het KI is vaak geen correcte graadmeter voor de waarde van een huis. "Of je een groot dan wel klein beschrijf kreeg, was bijna een loterij", zegt hij.

"Meeste gezinnen gaan erop vooruit"

Tommelein benadrukt ook dat het aantal woningen met een klein beschrijf sowieso beperkt is, en dat gezinnen die door hun kindertal een woning kunnen kopen aan een verlaagd tarief, uitzonderingen zijn. "Het gaat om 0,2 procent van de markt", zegt hij. "Voor de meeste gezinnen zal het nieuwe systeem een voordeel betekenen, omdat hun tarief zal dalen van 10 procent nu naar 7 procent straks".

Meest gelezen