Videospeler inladen...

Het einde van een tijdperk:  laatste dag voor het telegram

Telecombedrijf Proximus stopt vanaf vandaag met het verzenden en ontvangen van telegrammen in ons land. De reden ligt voor de hand: we versturen nauwelijks nog een telegram. Maar als communicatiemedium is het telegram in de geschiedenis natuurlijk wel van belang geweest. 

Voor iedereen die het zich al niet meer kan herinneren: een telegram is een kort bericht dat lange tijd gebruikt werd om een geboorte, huwelijk of overlijden aan te kondigen. Proximus was het enige Belgische telecombedrijf dat de dienst nog aanbood. Tot vandaag kon je dus nog een telegram versturen door een bericht naar Proximus te bellen of mailen. Zij verstuurden je boodschap vervolgens op een papiertje via een koerier.

Was het telegram niet al lang begraven?

Het kan misschien verbazen, maar helemaal dood was het telegram tot nu toe nog niet. Hoewel je er minstens 16,25 euro voor moest neertellen, werden er de voorbije elf maanden nog zo'n 8.000 telegrammen in ons land verstuurd. Maar dat aantal daalde elk jaar zienderogen, en dus trekt Proximus de stekker er vandaag uit. 

De 4 anekdotes van Reynebeau

Maar op welke momenten in de geschiedenis speelden telegrammen een grote rol? In ons radioprogramma De Ochtend haalde historicus Marc Reynebeau vandaag 4 anekdotes aan die volgens hem aantonen hoe belangrijk het telegram ooit is geweest. En dat zowel op wereldschaal als op een iets persoonlijker niveau.

Zo lekten telegrammen tijdens Wereldoorlogen I en II bijvoorbeeld zeer cruciale informatie. Ze bepaalden mee welke landen er klaar waren om ten oorlog te trekken en welke niet. Maar ook de vader van Reynebeau ontving in de jaren 70 een telegram dat zijn zoon zich tot op de dag van vandaag herinnert. U kan de 4 anekdotes herbeluisteren via radio1.be.  

Meest gelezen