Videospeler inladen...

IJsvissers van Chagan dragen hun erfgoed hoog in het vaandel

Op het meer van Chagan in de Chinese provincie Jilin, is het traditionele ijsvissen met veel ceremonieel op gang getrokken. Het gebruik vierde hoogtij van de 10e tot de 13e eeuw, en is in 2008 tot nationaal erfgoed uitgeroepen.  

Chagan is Mongools voor "wit meer", wat verwijst naar de ijslaag die het meer het grootste deel van het jaar bedekt. De traditie van het ijsvissen dateert naar verluidt uit de prehistorie maar werd vooral toegepast in de Liao- en Jin-dynastieën.

Elk jaar dagen tienduizenden toeristen op om de openingsceremonie bij te wonen en voor een vruchtbaar en succesvol jaar te bidden. De grootste vis van deze eerste vangst wordt per opbod verkocht ten voordele van een lokaal milieuproject. Het meer van Chagan is met zijn 500 vierkante kilometer een van de grootste zoetwatermeren van China. Er leven een 60-tal vissoorten. Zelf komen vissen kan nog tot 28 februari.

Meest gelezen