Markante plekken: de Arenawijk in Deurne

In de reeks “Markante plekken” gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud.  Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de Arenawijk in Deurne bij Antwerpen. 

De Arenawijk in Deurne is een sociale woonwijk, ontworpen door Renaat Braem. Braem wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse Belgische architecten. Hij is de enige Belg die stage heeft gelopen bij de bekende architect Le Corbusier.

In 1960 krijgt Braem de opdracht om een sociale woonwijk te ontwerpen op de gronden van een voormalig fort uit de 19e eeuw. De architect heeft eerder al ervaring opgedaan met sociale woonwijken in Antwerpen, Laken en Leuven. Braem tekent een groots opgezette wijk in een voor hem typerende organisch-brutalistische stijl. De plannen voorzien een mix van hoog- en laagbouw, een winkelcentrum en veel groenruimte. Het eerder door Braem gerealiseerde cultuurcentrum "De Arenahal" wordt het hart van de wijk. Later wordt het gebouw een sporthal.

De werkzaamheden gaan van start in 1967, maar uiteindelijk worden alleen acht laagbouwblokken gebouwd. De geplande hoogbouw en het winkelcentrum zullen er nooit komen. In 1976 wordt beslist om ook in het park woningen te zetten, wat tot groot protest en zelfs tot een bezetting van het park leidt. Ondanks het protest worden er begin jaren 80 toch enkele blokken van de architect Lode Wouters neergepoot. Braem zelf was niet tevreden met deze toevoegingen.

Vandaag zijn de gebouwen in slechte staat en aangetast door betonrot. Hoewel het complex van grote architecturale waarde is, gaan er stemmen op om het af te breken. De wijk is niet beschermd, maar staat wel op de lijst van onroerend erfgoed in Vlaanderen.  

Meest gelezen