AFP or licensors

Man met dringende reden ontslagen omdat hij haatberichten over joden likete

In Luik is een boekhouder met dringende reden ontslagen omdat hij haatberichten over joden op Facebook had geliket. Hij vocht zijn ontslag aan maar kreeg ongelijk van het Arbeidshof in Luik. 

De man werkte voor een vzw rond sociale integratie en kreeg eerst al een waarschuwing omdat hij links had gepost die verwezen naar de Franse controversiële comedian Dieudonné. Dieudonné is bekend van de “quenelle”, een beweging met een antisemitische betekenis. De comedian vertelt tijdens optredens ook regelmatig antisemitische boodschappen. De werknemer beloofde schriftelijk om nooit meer humor te publiceren op sociale media of via andere communicatiemiddelen, die de publieke opinie zou kunnen beledigen.

Maar enkele maanden later likete de boekhouder opnieuw xenofobe berichten. Hij had verschillende posts van Parijse “Quenelliers” geliket. De man werd om dringende reden ontslagen, maar vocht dat ontslag aan.

De arbeidsrechtbank in Luik gaf de werknemer eerst gelijk om procedurele redenen. De vzw zou de termijn van drie dagen om een grove fout in te roepen niet gerespecteerd hebben. Het Arbeidshof was het daar in beroep niet mee eens en besliste dus dat er wel degelijk een dringende reden tot ontslag was.

Volgens advocaat Carl Vander Espt, die gespecialiseerd is in arbeidsrecht, is het een opvallend arrest omdat een gewone “like” op Facebook gezien wordt als een opinie. “De vrije meningsuiting is beschermd door zowel de Grondwet als het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat een “like” tot een ontslag leidt is dus opmerkelijk”, zegt Vander Espt. 

Meest gelezen