Videospeler inladen...

Ongeval met bouwkraan in Nieuwpoort: 80 van de 106 bewoners mogen terug naar huis

80 van de 106 bewoners van het flatgebouw in Nieuwpoort waar gisteravond een kraan op terechtkwam, mogen weer naar huis. 7 gezinnen moeten elders op zoek naar opvang. Dat hebben ze om 17 uur te horen gekregen op een bewonersvergadering. De kraan veroorzaakte zware schade aan het gebouw. Bij het ongeval kwam een vrouw van 73 om het leven, haar lichaam is intussen geborgen, haar man raakte zwaargewond. Het parket onderzoekt nog hoe de kraan precies kon omvallen. 

Donderdagmiddag hebben de hulpdiensten de onderdelen van de gevallen kraan aan de gevel van een appartementsblok in Nieuwpoort zo goed als mogelijk verwijderd.

"Op dit ogenblik verspert de gevallen kraan nog drie straten in Nieuwpoort. Een straat zal vanavond nog vrijgemaakt worden. De twee andere straten die door de kraan worden versperd, zullen vrijdag aangepakt worden. Tegen vrijdagavond moet de kraan helemaal verwijderd zijn", meldt Tijs Mauroo.

De onderdelen van de kraan worden overgebracht naar de militaire basis van Koksijde. Op de luchtmachtbasis zal de kraan opnieuw gemonteerd, om te kijken wat er is fout gelopen.

Videospeler inladen...

Hele nacht doorgewerkt

Werkers hebben in Nieuwpoort de hele nacht doorgewerkt om de grote betonblokken - de tegengewichten - van de torenkraan te verwijderen. Dat bleek geen sinecure: met één kraan lukte het niet, dus moest er een tweede kraan komen. De werkers hebben de betonblokken van de kraan uit de appartementen gehaald. "Dat was het grootste gevaar", benadrukt de burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke. "Het ging om blokken van 20.000 kilogram, die in de appartementen lagen."

Een firma zal het gebouw nu stutten. Daarna kan de kraan in stukken gebrand en verwijderd worden en het puin geruimd worden.

Het lijkt wel een oorlogsgebied. De kraan heeft een ongelooflijke ravage aangericht.

Geert Vanden Broucke - burgemeester Nieuwpoort

Dat de schade enorm is, hoeft niet te verbazen. De burgemeester spreekt van "een oorlogsgebied". "De kraan heeft een ongelooflijke ravage aangericht." Ook onze reporter ter plaatse Peter Decroubele beaamt dat. "Rond mij liggen overal brokstukken, verwrongen ijzer van de kraan. Het lijkt wel op een krater."

Wat gebeurde er gisterenavond?

Bij de storm die gisteren aan onze kust woedde, viel een torenkraan om door de harde wind. De kraan raakte twee appartementsgebouwen en enkele auto's. Een vrouw van 73 kwam daarbij om het leven, haar echtgenoot ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Twee andere lichtgewonden konden het ziekenhuis intussen verlaten. Ooggetuige Kelly Bosmans vertelde: "Een oudejaarsavondvuurwerk had er niets aan. Overal spetters. Al de kabels vlogen in het rond. Iedereen stond aan de grond genageld, tot op het moment dat de arm van de kraan de grond raakte."

Residentie Mosselbank werd het zwaarst getroffen door de kraan. De crisiscel van Nieuwpoort heeft in overleg met een bouwkundig ingenieur beslist om de drie bovenste verdiepingen van het gebouw onbewoonbaar te verklaren. 

In de loop van gisterenavond moesten de drie compartimenten van het appartementsblok uit veiligheidsredenen ontruimd worden om de nodige werken te starten. Nog steeds kunnen meer dan 100 mensen niet terug naar huis. Ze hebben de nacht doorgebracht in verschillende hotels in de stad. 

Het is overigens niet de eerste keer dat er problemen waren met de kraan. Vorige maand dreigde de kraan ook al om te vallen. Toen moesten 50 mensen geëvacueerd worden. "Als stad hebben we toen een bewijs gekregen dat de kraan perfect in orde was, maar wat er nu gebeurd is... Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat er net gebeurd is", zegt Vanden Broucke. 

Er is een noodnummer opgezet waar mensen vanaf 8 uur opnieuw terechtkunnen met vragen: 058/22.44.21. Er is ook een e-mailadres nood@nieuwpoort.be.

Meest gelezen