Videospeler inladen...

Regering stuurt uitgeprocedeerde Soedanese asielzoeker voorlopig niet terug

De regering heeft de terugdrijving uitgesteld van een Soedanese asielzoeker wiens asielaanvraag was afgewezen. De man is volgens zijn advocaat enkele maanden geleden tegengehouden op Brussels Airport, waar hij was aangekomen met een vlucht uit de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij had toen niet de nodige papieren bij zich om het land binnen te mogen en zou vandaag naar Egypte worden teruggestuurd.

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) benadrukt dat het hier niet gaat over de repatriëring van Soedanese transitmigranten na tussenkomst van de Soedanese veiligheidsdienst, maar over de terugdrijving van iemand die op Brussels Airport was aangekomen en niet de juiste papieren bij zich had om het land binnen te mogen.

De Soedanees kreeg een negatieve beslissing na zijn asielaanvraag, die in beroep is bevestigd door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. De man was dus uitgeprocedeerd en zou vandaag worden teruggestuurd naar Egypte, met de luchtvaartmaatschappij die hem naar Brussel had gevlogen. In zo'n geval moet de luchtvaartmaatschappij de uitgewezen persoon terugvliegen naar de luchthaven waar die aan boord is gegaan.

Na overleg met premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft Francken beslist om de terugvlucht uit te stellen, tot het onderzoek naar de repatriëring van Soedanese transitmigranten uit het Maximiliaanpark is afgerond. Dat onderzoek kwam er na getuigenissen van teruggestuurde Soedanezen dat ze na hun terugkomst in Soedan mishandeld zijn.

"Ik vind het een heel verstandige beslissing", reageert Zouhaier Chihaoui, de advocaat van de Soedanees. "Hij (Francken, nvdr.) heeft alle directe uitwijzingen naar Soedan opgeschort, en ik ben heel tevreden dat hij nu ook indirecte uitwijzingen naar Soedan heeft opgeschort."

Terugdrijving versus repatriëring?

Het kabinet Francken benadrukt dat het om een terugdrijving gaat en niet om een repatriëring. Maar wat is het verschil?

Als iemand zich in ons land bevindt zonder dat hij daar de juiste papieren voor heeft, spreken we van iemand die illegaal in ons land verblijft. Als die persoon een verblijfsvergunning probeert te krijgen maar dat mislukt, moet hij terug naar z'n thuisland. Er zijn ook transitmigranten die hier geen asiel willen aanvragen omdat ze willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Ook die mensen stuurt ons land terug naar hun thuisland. In beide gevallen gaat het dan om een repatriëring. In internationale termen wordt zo iemand een deportee genoemd.

Als iemand het vliegtuig neemt naar België maar op de luchthaven aan de grenscontrole wordt tegengehouden, is de persoon in kwestie strikt genomen nog niet op ons grondgebied. In internationale vaktermen heet dit een inadmissible passenger. Als zo iemand wordt teruggestuurd naar z'n thuisland gaat het om een terugdrijving.

Een belangrijk verschil is dat bij een terugdrijving de luchtvaartmaatschappij die de persoon naar België bracht, moet opdraaien voor alle kosten: zowel van het verblijf in een asielcentrum als van de repatriëring zelf en eventueel ook een fikse boete.

Meest gelezen