Responsible Young Drivers vinden moeilijker vrijwilligers

De Responsible Young Drivers vinden steeds moeilijker vrijwilligers die zich op oudejaarsnacht willen inzetten om dronken mensen naar huis te rijden. Er zijn ook steeds minder mensen die een beroep doen op de Responsible Young Drivers om thuis te raken. Dat zegt Johan Chiers van de Responsible Young Drivers in "De ochtend" op Radio 1.

Er zullen dit jaar met oudejaarsnacht een zestigtal vrijwilligers klaarstaan bij de Responsible Young Drivers. "Een tien tot twintigtal minder vrijwilligers dan enkele jaren geleden."

"Jongeren halen steeds later hun rijbewijs", aldus Chiers. "Dat maakt het voor ons moeilijker om vrijwilligers te vinden. Maar dat is niet erg: het is niet onze bedoeling om heel Vlaanderen naar huis te rijden, we willen de boodschap overbrengen dat drinken en rijden niet samengaan."

Mensen vinden steeds betere alternatieven om thuis te raken zonder dronken achter het stuur te kruipen. Dat is een goede zaak.    

Johan Chiers, Responsible Young Drivers

De tanende populariteit van de Responsible Young Drivers ziet Chiers als iets positief: "mensen vinden steeds betere alternatieven om thuis te raken op oudejaarsnacht. Ons doel is om op een dag helemaal niemand meer te moeten vervoeren. Als mensen maar niet dronken achter het stuur kruipen."

Ook het feit dat jongeren steeds later hun rijbewijs halen vindt Chiers een goede zaak. "De generatie van hun ouders wilde nog absoluut een auto hebben om op stap te kunnen gaan. Vandaag gaan jongeren vaker te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer."

"Ons topmoment lag in de jaren negentig, toen het toegelaten alcoholpercentage daalde van 0,8 procent naar 0,5 procent promille", zegt Chiers.

"Hoe dan ook moeten wij de allerlaatste oplossing zijn. We vragen mensen dat ze zelf een alternatief voorzien, de rest van het jaar brengen we je immers ook niet naar huis."

Meest gelezen