Videospeler inladen...

Unicef: “Schokkend aantal kinderen onder vuur in 2017”

Kinderen in verschillende conflictgebieden wereldwijd lagen in 2017 in grote aantallen onder vuur. De verschillende landen en partijen in conflict hebben onvoldoende de internationale wetgeving nageleefd voor de meest kwetsbaren, meldt Unicef.  

In 2017 lagen kinderen in verschillende conflictgebieden wereldwijd in schokkende aantallen onder vuur, dat meldt Unicef. 

“Kinderen worden doelgericht aangevallen. Ze worden blootgesteld aan bruut geweld thuis, op school en op het speelplein”, aldus Manuel Fontaine, noodhulpdirecteur van Unicef. “Deze aanvallen gaan jaar na jaar door, toch moeten we er niet gevoelloos voor worden. Dit soort gewelddadigheid mag niet de nieuwe standaard worden.”    

Kinderen als doelwit

Kinderen waren zeer vaak het doelwit in de conflicten. Ze werden verminkt, gebruikt als menselijk schild, verkracht, gedwongen tot slavernij of gedood. Maar ook indirect betalen ze de prijs voor de conflicten. Ze lijden aan ondervoeding, ziekte en trauma wanneer basisvoorzieningen zoals voedsel, water en sanitaire voorzieningen niet meer toegankelijk zijn door gevechten.    

"135 kinderen gedwongen tot zelfmoordterrorist"

Zo werden in Nigeria en Kameroen minstens 135 kinderen gedwongen door Boko Haram om zelfmoordterrorist te zijn, bijna vijf keer zoveel als in 2016. 

In Irak en Syrië zijn kinderen gebruikt als menselijk schild in. Zij werden het doelwit van scherpschutters en moesten bombardementen en geweld doorstaan.     

In de Democratische Republiek Congo, in de Kasai regio hebben 850.000 kinderen hun eigen huis moeten ontvluchten door geweld. Honderden gezondheidscentra en scholen werden aangevallen. Er wordt geschat dat 350.000 kinderen aan extreme ondervoeding lijden.

In Zuid-Soedan werden meer dan 19.000 kinderen geronseld door strijdmachten en gewapende groepen. Sinds het conflict uitbrak in december 2013 raakten 2300 kinderen verwond of gedood. 

In Jemen zijn bijna 5.000 kinderen gedood of verwond in de 1.000 dagen die het conflict nu duurt. 1.8 miljoen kinderen lijden aan ondervoeding. 

Maar ook in de Centraal Afrikaanse Republiek, Myanmar, Afghanistan en Somalië worden kinderen elke dag slachtoffer van oorlog en geweld. 

© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

Oproep: "Hou aan internationale wetgeving"

Unicef roept daarom alle partijen op om zich in deze conflicten te houden aan de internationale wetgeving om te stoppen met geweld tegen kinderen en het aanvallen van gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen. "Er moet meer invloed uitgeoefend worden om kinderen in conflictgebieden te beschermen." 

© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

Meest gelezen