VS en Turkije verstrekken opnieuw visa aan elkaar 

De Amerikaanse vertegenwoordiging in Turkije gaat het uitreiken van visa aan Turkse burgers volledig hernemen. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Ankara meegedeeld via Twitter. In een reactie hebben nu ook de Turkse consulaire diensten in de VS aangeven dat ze opnieuw visa gaan verstrekken aan Amerikaanse burgers.     

De VS hadden op 8 oktober beslist om met onmiddellijke ingang al hun niet-immigratiegebonden visadiensten in Turkije op te schorten, nadat twee medewerkers van het Amerikaanse consulaat in Istanboel gearresteerd waren.

Ze werden door Turkije verdacht van spionage en van banden met "volksvijand" Fethullah Gulen. In een reactie op de Amerikaanse beslissing schortte ook Turkije alle niet-immigratiegebonden visadiensten met de VS op.

VS : "Uitreiking hernemen na verbeterde veiligheidssituatie"

De Amerikaanse ambassade kondigt nu aan dat er opnieuw visa kunnen worden uitgereikt wegens de "verbeterde" veiligheidssituatie. Er zijn "garanties op hoog niveau" dat er geen onderzoek loopt naar andere lokale medewerkers van de Amerikaanse consulaire diensten in het land, zo klinkt het.

De Turkse personeelsleden zullen ook niet langer kunnen opgepakt worden voor de uitoefening van hun job. Turkije belooft bovendien dat het Washington in de toekomst op voorhand zal verwittigen over geplande arrestaties.

Alle beperking voor de uitreiking van visa aan Amerikaanse burgers in de VS worden opgeheven

Turkse consulaire diensten in VS

In een reactie hebben nu ook de Turkse consulaire diensten in de VS aangeven dat ze opnieuw visa gaan verstrekken aan Amerikaanse burgers.  "Alle beperking voor de uitreiking van visa aan Amerikaanse burgers in de VS worden opgeheven", zo klinkt het.

Niet alle plooien gladgestreken

Vorige maand was de "visumrel" tussen beide landen al enigszins gemilderd. De VS waren toen al begonnen met visa-uitreikingen, al ging het wel maar om een beperkte herneming.

Maar dat beide landen opnieuw visa uitreiken aan elkaar, betekent niet dat alle plooien weer gladgestreken zijn. De twee lokale medewerkers van de Amerikaanse consulaten zitten nog altijd in de gevangenis.     

Ook valt op dat in de mededeling van de Amerikaanse ambassade benadrukt wordt dat er "garanties op hoog niveau" zijn dat er geen onderzoek loopt naar andere lokale medewerkers van de Amerikaanse consulaire diensten in het land.

Turkije benadrukt in zijn mededeling dan weer dat de gerechtelijke diensten "onafhankelijk" werken en dat er "geen garanties" zijn gegeven voor de lopende gerechtelijke procedures.

Meest gelezen