Wetsvoorstel om lijkschennis strafbaar te maken

De N-VA dient in de Kamer een wetsvoorstel in om lijkschennis strafbaar te maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan VRT NWS. Vandaag is enkel grafschennis strafbaar, lijkschennis nog niet. Het wetsvoorstel komt er na enkele gevallen van lijkschennis in Brugge.

Op de gsm van een grafdelver in Brugge werden onlangs foto's aangetroffen van menselijke resten. De man werd ontslagen en tijdens een onderzoek bleek dat één van z'n collega's spullen had gestolen van overledenen. Ook de tweede grafdelver werd ontslagen.

N-VA-Kamerleden Koenraad Degroote en Sophie De Wit dienen een wetsvoorstel in om lijkschennis strafbaar te maken, want vandaag is enkel grafschennis strafbaar. Als een overledene nog niet in z'n graf ligt, zijn oneerbare behandelingen dus nog niet strafbaar.

Gruwelijke feiten zoals het stoffelijk overschot van iemand versnijden kunnen vandaag dus niet bestraft worden, want onder grafschennis wordt verstaan dat iemand "een materiële daad toebrengt aan het graf van een overledene, die de nagedachtenis van de overledene objectief schaadt". 

In de toekomst zou dat dus veranderen naar "inbreuken op de integriteit van een lijk".

Meest gelezen