Videospeler inladen...

"Kattenplan Weyts bedreigt voortbestaan van de huiskat"

Wie binnenkort nog een kat wil verkopen of weggeven, zal eerst het beestje moeten laten steriliseren of castreren. Dat staat in het nieuwe kattenplan van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Volgens Bob Proesmans, voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging, is dat plan niet realistisch. "Op die manier is het voortbestaan van de huiskat bedreigd", zegt Proesmans. Volgens de Nederlandse bioloog Midas Dekkers lopen er over 25 jaar alleen nog "ongezonde rasgedrochten" rond als de wet wordt toegepast.

"Wanneer iedereen zich aan de regels houdt en zijn beest laat steriliseren, blijven er minder en minder katten over om zich voort te planten", aldus Proesmans. Bovendien kost een sterilisatie al gauw 125 euro; een castratie 60 euro.

"Particulieren die thuis vier kittens hebben, zullen het nestje dumpen op straat of in het bos, omwille van de behandelingskosten bij de dierenarts. En dus zullen er meer zwerfkatten op straat rondlopen."

Dierenartsen slaan alarm

Volgens de dierenartsen zullen tamme katjes vooral geboren en gekocht kunnen worden in winkels. "Slimme mensen zullen er ongetwijfeld brood in zien en er snel geld mee willen verdienen. Ze zullen wellicht katten gaan importeren. Maar krijgen zulke kittens dan nog de nodige zorg die ze verdienen?", klinkt het.

Proesmans vreest bovendien dat katten veel te duur verkocht zullen worden, waardoor mensen die een katje willen naar het asiel zullen stappen. Daar zitten echter enkel nog verwilderde beestjes, en die wil je niet in huis, aldus de dierenarts.

De dierenartsenvereniging wil af van die verplichte sterilisatie en wil dat de verantwoordelijkheid voor de ingreep bij de nieuwe eigenaar komt te liggen. Weyts begrijpt de frustraties, maar stelt dat de verplichte sterilisatie "op het vlak van dierenwelzijn wel het beste is dat we konden doen". 

Steriliseren of castreren is ingrijpende ingreep

De Nederlandse bioloog en schrijver Midas Dekkers vindt het opmerkelijk dat Vlaamse overheid de inwoners "verplicht om hun katten stuk te maken". "Het steriliseren of castreren van een katy is een ingrijpende ingreep. Het is een echte operatie onder narcose. De hormoonhuishouding van de dieren wordt zwaar verstoord", aldus Dekkers in "De wereld vandaag".

Dat eigenaars van dieren opdraaien voor de kosten, vindt Dekkers logisch. "Als mensen dieren hebben, moeten ze ervoor zorgen. Dat dat geld kost, daar stoor ik me niet aan."

Midas Dekkers vreest voor het uitsterven van de "gezonde vuilnisbakkat" wanneer enkel erkende kwekers katten mogen kweken. "De erkende kwekers zijn het gewend om rare raskatten te maken. Dat zijn dieren met alle mogelijke erfelijke afwijkingen. Als we aan deze wet gehoorzamen, lopen er over 25 jaar alleen maar rasgedrochten over de straat", besluit Dekkers.

GAIA niet akkoord met dierenartsen

"Slechter dan de situatie nu, zonder verplichte kattensterilisatie, kan het moeilijk", stelt GAIA. De dierenasielen worden overstelpt met ongewenste katten door de huidige overpopulatie. "De nieuwe wet is bedoeld om die overpopulatie terug te brengen tot een beheersbaar aantal. Zo wordt de druk op de asielen verlicht." 

De ware reden achter de tegenkanting van de dierenartsen is vrees voor lagere inkomsten, denkt GAIA. Omdat de artsen geleidelijk minder katten zullen kunnen behandelen. Dat erkent minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ook. "Op lange termijn zullen burgers inderdaad niet meer moeten aankloppen bij dierenartsen want de katten zullen al op voorhand gesteriliseerd zijn door de hobbykweker, asiel of professionele kweker. En mogelijk zullen sommige dierenartsen daardoor iets minder verdienen." 

"Katten laten steriliseren of castreren is ook goed voor de gezondheid van de dieren", zegt GAIA tot slot. "Ze leven langer en worden minder snel ziek. Ze lopen veel minder risico op melkkliertumoren en helemaal geen risico op baarmoederontstekingen. Katers worden socialer en gaan beduidend minder vechten met andere katers."

Meest gelezen