Videospeler inladen...

"Kouder dan op de Noordpool": VS en Canada bibberen bij min 40 graden

Een extreem koudefront heeft het delen van de Verenigde Staten en Canada in zijn greep. Het belooft een ijzige jaarwisseling te worden, weerkundigen verwachten recordtemperaturen onder het vriespunt. President Trump merkte op Twitter fijntjes op dat "het ernaar uitziet dat we wat van die goeie ouwe klimaatopwarming kunnen gebruiken."

Delen van de Verenigde Staten en Canada zijn sinds Kerstmis in de greep van een koudefront. Ze zijn daar wel het een en ander gewoon wat winterse omstandigheden betreft, maar zelfs naar die normen is het extreem. In delen van Canada is het zelfs kouder dan op de Noordpool of op Mars, zeggen deskundigen.

In de VS wordt vooral het gebied van de Grote Meren getroffen, in het noordoosten, aan de grens met Canada. Ook in de noordelijke staten in het centrum en het westen van de VS is het bibberen en sneeuwruimen. In de staat Minnesota, die zichzelf wel eens de diepvries van de VS noemt, daalde de temperatuur tot -38,3 graden.

Op Mount Washington, in New Hampshire, werd -36,6 graden gemeten, een record. Er staat bovendien een zeer felle wind, wat leidt tot opmerkelijke filmpjes van wetenschappers die de barre omstandigheden trotseren om te tonen hoe kokend water onmiddellijk in sneeuw verandert.   

Videospeler inladen...

Over sneeuw gesproken, in de staat Pennsylvania is sinds Kerstmis 1,5 meter sneeuw gevallen. De National Guard is ingeschakeld om "ongelofelijk grote hoeveelheden" sneeuw te helpen ruimen en mensen uit hun huizen te graven. Ook in de staat New York is een enorme hoeveelheid sneeuw gevallen.

In Canada lijkt het noorden van de provincie Ontario het zwaarst getroffen, met temperaturen tot -44 graden. In de provincie Quebec is de temperatuur gedaald tot -25 graden, maar de gevoelstemperatuur lijkt door de gure wind wel -40 graden. Het is 10 tot 12 graden kouder dan normaal. De Canadese weerkundige dienst moet tot december 1917 teruggaan voor een vergelijkbare koudeperiode, exact 100 jaar dus.

(lees verder onder de tweet)

IJzig koude jaarwisseling

Oorzaak is een koudegolf vanuit het Noordpoolgebied. Die begon in de Canadese Prairies, een gebied in het zuidwesten dat zich uitstrekt over delen van de provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba. Inmiddels breidt de kou zich uit van kust tot kust en dringt ze ook door tot diep in de Verenigde Staten.

En het is nog niet meteen voorbij.  Weerkundige diensten in de VS en Canada voorspellen dat de koudegolf de eerste dagen van 2018 nog zal aanhouden. Meer nog, door de felle wind zal de temperatuur op sommige plaatsen nog verder wegzakken, tot -40 graden en meer. In het gebied van de Grote Meren zal er nog meer sneeuw vallen.

In New York City en Philladelphia belooft de jaarwisseling ijzig koud te worden, met temperaturen tot -17 graden. Weerdiensten waarschuwen mensen om zich heel warm aan te kleden als ze naar buiten trekken. Onderkoeling en bevriezing is een reëel risico: onbedekte lichaamsdelen vallen binnen het half uur ten prooi aan frostbite. Sommige steden hebben hun nieuwjaarsduik al afgelast.

(lees verder onder de tweet)

"We zouden wel wat klimaatopwarming kunnen gebruiken?"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft intussen zijn mening over de winterse toestanden ook al kenbaar gemaakt. "Het lijkt erop dat we voor de koudste oudejaarsavond ooit staan", schrijft hij op Twitter. "Misschien kunnen we wel een beetje van die goeie ouwe klimaatopwarming gebruiken, waar ons land triljoenen dollars (sic) voor moest betalen om ze tegen te houden."

Dat Trump de klimaatopwarming afdoet als een hoax, is geen geheim. In juni trok hij de Verenigde Staten nog terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Weer en klimaat zijn ook twee aparte dingen. De NASA definieert "klimaat" als "het gedrag van de atmosfeer over een lange periode", terwijl het "weer" omschreven wordt als "de atmosferische condities op korte termijn".

Videospeler inladen...

Meest gelezen