De krant Tages-Anzeiger heeft de anonieme getuigenissen gebundeld.

#MeToo: "Foefelende Vlaming" verhit de gemoederen in de Zwitserse media

De Zwitserse krant Tages-Anzeiger heeft op basis van anonieme getuigen de voormalige hoofdredacteur van Blick beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De Belg van geboorte Werner De Schepper leidde het boulevardblad van 2003 tot 2007. "De Schepper heeft nog niet gereageerd omdat het om anonieme getuigenissen gaat. In deze nieuwslauwe periode stort een deel van de Zwitserse pers zich op het verhaal, terwijl andere media het niet brengen omdat het gaat om anonieme getuigenissen", zegt correspondent Renske Heddema.

In Zwitserland is een tweede man in het oog van de storm komen te staan in verband met de #MeToo-onthullingen. "Vorige week is er een Kamerlid in Zwitserland zelf opgestapt na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. De voorbije weken is de voormalige hoofdredacteur van Blick, Wim De Schepper, onder vuur komen te liggen", meldt correspondent Renske Heddema.

In de populaire pers wordt de Belg van geboorte omschreven als de "Fummel-Flamen" (Foefelende Vlaming). Wim De Schepper is de zoon van een Belgische bakker, maar is opgegroeid in Zwitserland en bouwde er een journalistieke carrière uit.

"De Schepper is vier jaar lang hoofdredacteur geweest van het grootste boulevardblad van Zwitserland, Blick. De krant Tages-Anzeiger heeft in een groot artikel onthuld dat hij in die periode van 2003 tot 2007 verschillende vrouwen heeft betast en ongewenst heeft gekust. Er zijn 28 getuigenissen van vrouwelijke collega's van De Schepper in het stuk verwerkt", zegt Renske Heddema.

Tages-Anzeiger ziet een steeds terugkerend patroon in het gedrag van de voormalige hoofdredacteur van Blick. Vandaag is De Schepper cohoofdredacteur van het weekblad Schweizer Illustrierte. "De Schepper heeft nog niet gereageerd omdat er nog geen officiële klacht is en het gaat om anonieme getuigen. Verschillende media hebben de berichtgeving veroordeeld omdat ze vinden dat dat niet kan op basis van anonieme getuigenissen."

Renske Heddema wijst er op dat het mogelijke ongepaste gedrag van De Schepper in een schemergebied blijft. "Hij gaat juridisch vrijuit omdat er nooit klachten zijn ingediend tegen hem toen hij hoofdredacteur was bij Blick", besluit Heddema.

Meest gelezen