AFP or licensors

Vier Noord-Koreaanse schepen krijgen aanlegverbod

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag vier Noord-Koreaanse schepen een wereldwijd verbod opgelegd om aan te leggen in havens. De vrachtschepen worden ervan verdacht producten naar Noord-Korea te vervoeren (of te hebben vervoerd) die door de internationale sancties verboden zijn.

De maatregelen komen er op vraag van de Verenigde Staten. Die hadden eigenlijk een havenbod gevraagd voor in totaal tien schepen die het handelsembargo tegen Noord-Korea overtreden. Behalve de vier Noord-Koreaanse vrachtschepen ging het ook nog om een vrachtschip en een olietanker die onder de vlag van Hongkong varen, een olietanker onder de vlag van Palau, een cargoschip uit Belize, een schip uit China en ten slotte een onder Panamese vlag. Een havenverbod voor de schepen die niet met de Noord-Koreaanse vlag varen, stootte echter op tegenstand van China.   

De VN had op 5 oktober van dit jaar voor het eerst schepen een aanlegverbod opgelegd omdat ze producten vervoerden waarop een embargo van kracht is. Het ging toen ook om vier schepen die onder de vlag van Noord-Korea, de Comoren, Saint Kitts en Nevis en Cambodja voeren. Ze vervoerden steenkool, ijzer en vis naar Noord-Korea, producten die expliciet worden verboden door de sancties die de VN-Veiligheidsraad heeft opgelegd aan Pyonyang.

Meest gelezen