Videospeler inladen...

Dé 2 gebeurtenissen uit 2017 die VS-correspondent Björn Soenens niet zal vergeten

De eedaflegging van Donald Trump als president van de Verenigde Staten markeerde het begin van 2017. "Zijn jaar 1 was een rollercoaster", zegt Amerika-expert Björn Soenens. Hij koos twee fragmenten die hem het meest zijn bijgebleven. Soenens blikt ook vooruit naar 2018. "Ik verwacht voor jaar 2 opnieuw zo'n rollercoaster, al treedt er wat Trump-vermoeidheid op. Maar juist dan gebeuren de dingen écht."

1. Mobiel ziekenhuis biedt overal in de VS gratis zorg aan

Miljoenen Amerikanen moeten jarenlang pijn verbijten omdat ze geen arts of tandarts kunnen betalen. Een mobiel ziekenhuis dat gratis zorg biedt, moet de ergste noden lenigen. "Alsof je in de jungle woont, en niet in het rijkste land ter wereld. 

Correspondent in de VS Björn Soenens koos voor dit fragment omdat de miserie van de 33 miljoen Amerikanen zonder ziekteverzekering hem schokt. "En de beleidsmakers doen niets aan het probleem. Integendeel. Ze lijken het zelfs nog te verergeren. In het belastingsplan van de regering-Trump verliezen miljoenen mensen hun zorgverzekering om de belastingsvermindering voor grote bedrijven te betalen. Kan het nog cynister worden?"

2. Trump "steunt" orkaanslachtoffers, hij gooit keukenrollen

De VS en het Caraïbische gebied werden dit jaar getroffen door nietsontziende orkanen. Trump had daar de rol van nationale trooster moeten opnemen, maar dat ging hem duidelijk niet af. Soenens kiest voor een fragment waarin de Amerikaanse president met wc-rollen gooit naar orkaanslachtoffers in Puerto Rico. "Alsof het een basketbalwedstrijdje was", zegt Soenens.

Hij kiest voor dit beeld, omdat het Trump ontmaskert. "Het toont de gapende kloof tussen de president en zijn volk. De president die geen moreel baken lijkt voor zijn landgenoten, en die de juiste snaar niet weet te raken als het gaat om inlevensvermogen."

Wat heeft 2018 in petto voor de Verenigde Staten?

Een rollercoaster, dat was Trumps eerste jaar als president van de VS. En jaar 2 lijkt zich al net zo aan te dienen. "Al treedt er wat Trump-vermoeidheid op", zegt Soenens. "En juist dan, als niemand goed kijkt, gebeuren de dingen écht".

Zoals:

 • het Rusland-onderzoek: zal speciaal aanklager Robert Mueller Trump nekken?
 • krijgt Trump iets gedaan in het Congres?
 • zal hij nog meer regels van Obama op de mesthoop gooien?
 • verandert zijn toon?
 • behoudt hij de meerderheid op de verkiezingsdag op 6 november?
 • blijft de beurs uit haar dak gaan? of komt er een crash?
 • blijft de werkloosheid zo laag?
 • komt de muur met Mexico er?
 • geraken nog meer mensen verslaafd tijdens de grote drugsepimedie?
 • komt er toch een nieuw infrastructuurplan?
 • en een nieuw inreisverbod?

Meest gelezen